07.04.2023.
Poljoprivreda

PRIJAVA POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA

Bez elektronske prijave, nema subvencija

U toku je elektronska registracija poljoprivrednih gazdinstava koja će trajati i posle 31. marta. Ipak, do tog datuma, stočari koji se bave mlečnim govedarstvom taj posao su morali završiti kako bi ostvarili subvencije za mleko za prvi kvartal ove godine. Iz rumske Poljoprivredne stručne službe apeluju na stočare da registraciju obave što pre, jer se bliži istek predviđenog roka.

Mirko Bilić, savetodavac u rumskoj Poljoprivrednoj stručnoj službi, kaže da još uvek ima gužvi za registraciju, kako u službi, tako i u trezoru, zemljoradničkim zadrugama, ali i agencijama za ruralni razvoj.

– Do 31. marta registraciju su morali obaviti poljoprivrednici koji se bave mlečnim govedarstvom, odnosno, ostvaruju premiju za mleko. Ostali poljoprivrednici još imaju vremena i ja predlažem da registraciju gazdinstva elektronskim putem obave najkasnije do 20. aprila, kaže Mirko Bilić.

Naš sagovornik kaže da proces registracije ide bez većih teškoća, a problemi koji se javljaju su najviše tehničke prirode.
– Mnogi poljoprivrednici pogreše jer koriste više imejl adresa. Primera radi, aplikaciju otvore sa jedne imejl adrese, a prijavljuju se sa druge. Tu dolazi do greške i onda moramo da idemo sve ispočetka. Ponovo otvaramo aplikaciju na telefonu i tek onda registrujemo gazdinstvo. Problema ima i kod pojedinih telefona na kojima nije moguće otvoriti aplikaciju za eID broj, a javljaju se i problemi sa ličnim kartama preko kojih se taj broj dobija. Potrebno je nekoliko dana da se bi se sve završilo. Uglavnom, sve probleme rešavamo, mada neki poljoprivrednici dolaze i po nekoliko puta kako bi taj posao i završili, dodaje  Mirko Bilić.

Podsetimo, izmenjenom uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u ovoj godini, koju je usvojila Vlada Srbije, raspodeljena su budžetska sredstva za podsticaje od 59,9 milijardi dinara. Najviše novca i to 38,5 milijardi opredeljeno za direktna plaćanja. U objavi Uprave za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede stoji da je za mere ruralnog razvoja izdvojeno 2,6 milijardi dinara, za posebne podsticaje nešto više od 240 miliona dinara, za kreditnu podršku 650 miliona, a za IPARD podsticaje 6,2 milijarde dinara. Kada je reč o direktnim plaćanjima za premiju za mleko, za četvrti kvartal prošle i prva dva kvartala ove godine predviđeno je 7,8 milijardi, za biljnu proizvodnju 11,3 milijarde dinara, za podsticaje za kvalitetna priplodna grla 8,5 milijardi, za tov junadi, jagnjadi, jaradi i svinja 3,2 milijarde, za košnice pčela milijarda dinara, za krave za uzgoj teladi za tov 900 miliona dinara, a za regres za gorivo 5,6 milijardi dinara. Da bi poljoprivrednici ostvarili pravo na podsticaje iz agrarnog budžeta moraju obaviti registraciju pa iz Ministartsva poljoprivrede još jednom pozivaju sve poljoprivrednike koji do sada to nisu učinili, da preuzmu parametre za svoj eID broj, provere i ažuriraju podatke o životinjama u centralnom registru Uprave za veterinu.

Z. M.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.