15.02.2023.
Kultura

SREMSKA MITROVICA

Dina Koroši osvojila prvu nagradu na takmičenju „Davorin Jenko“

Devetogodišnja Dina Koroši iz Sremske Mitrovice osvojila je u nedelju, 12. februara, prvu nagradu na Internacionalnom takmičenju „Davorin Jenko“, koje je održano u Beogradu. Ova talentovana devojčica svira klarinet, a tom prilikom se predstavila sa dve kompozicije, „Minijaturni valcer“ i „Mirna reka“.

– Nadala sam se da ću biti uspešna na takmičenju i osvojila sam prvu nagradu. Pripremala sam se oko tri meseca za to. Imala sam prilike da čujem i konkurenciju, ali meni su svi zvučali dobro, odnosno ono što su odsvirali. Ja sam nastupala druga, a pre mene je bio jedan dečak. To mi nije bilo prvo takmičenje, na koja inače volim da idem, jer steknem i nova iskustva i drugare, kaže Dina, dok nam prenosi svoje utiske.

Dinu je tokom nastupa pratila korepetitor Ana Vujović, a za ovo takmičenje je spremao nastavnik Siniša Murić, koji kaže da se Dini svideo klarinet još prilikom predstavljanja muzičke škole u Osnovnoj školi „Jovan Popović“, koju devojčica pohađa.

– Održao sam u školi promociju klarineta i saksofona, Dini se to dopalo i upisana je u muzičku školu nakon toga. Najpre je oko šest meseci svirala blok flautu, a sada već godinak dana svira klarinet. Njoj je to lepo krenulo. Iznenadio me je, prijatno, njen ton, prirodni zvuk koji je ona proizvodila od početka, što je mene odmah inspirisalo i dalo mi ideju za rad s njom. Dok je bila početnica izveo sam je na prvo takmičenje, na „Sirmium music festival“. Osvojila je prvu nagradu, sa nekoliko meseci sviranja. Tako da smo ove godine bili na takmičenju koje ima međunarodni karakter, „Davorin Jenko“, koje je priznato i od našeg resornog ministarstva. Tu se takmiče deca iz zemalja bivše Jugoslavije. Žiri je eminentan i ocenili su da ona zaslužuje prvu nagradu. Naravno, njoj veliki rad tek predstoji. Taj talenat se stalno mora nadograđivati, a veoma je važna i podrška roditelja, rekao je Siniša Murić, inače dugogodišnji nastavnik klarineta i saksofona u mitrovačkoj muzičkoj školi.

Ova devetogodišnjakinja se, pored muzičke škole, opredelila i za sport. Pa tako dva puta sedmično ide na časove klarineta, a tri puta sedmično na plivanje. Član je gradskoj plivačkog kluba i kaže da joj nije teško da uskladi sve obaveze sa školom, jer je porodica u svemu podržava.

– Odličan sam đak, imam sve petice. Nije mi teško da idem i na plivanje i u muzičku školu i na redovne časove. Roditelji mi pomažu da svuda stignem, a u školi mi je podrška nastavnik, potvrdila je Dina Koroši.

Međunarodno takmičenje “Davorin Jenko” je privuklo pažnju domaće i strane muzičke javnosti svojim profesionalnim, ali otvorenim stavom prema muzici, radeći na tome da pomiri sukobe u tradicionalnom i modernom pristupu takmičenju među umetnicima svih uzrasta.

Aleksandra Dražić

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.