26.01.2023.
Kolumna: Mrtav ugao

MRTAV UGAO

Vansportske aktivnosti

Košarkaški klub Crvena zvezda u petak polaže možda i najveći ispit u dosadašnjem toku sezone. Okršaj sa ljutim rivalom Partizanom u Evroligi dolazi u vreme kada se greške moraju svesti na minimum. I to važi za oba kluba.

Iako ima još dosta da se igra, jasno je da oba beogradska tima imaju pravo na još nekoliko poraza do kraja sezone ne bi li se domogli plejofa. Atmosfera će se vremenom sve više zaoštravati, jer veliki broj ekipa pretenduje na prvih osam mesta.

Naravno, sve bi bilo drugačije za simpatizere kluba sa Malog Kalemegdana kada se ne bi pribojavali vansportskih aktivnosti koje tradicionalno prate srpski derbi. Nebojša Čović je već napravio uvertiru optuživši Zorana Savića, sportskog direktora Partizana, da tužaka Zvezdu u Evroligi. Navodno, došao je do saznanja da se dotični raspitivao za slučajeve „Kampaco“ i „Topić“ kod Evroliginih nadležnih organa.

Ako je sve ovo tačno, postavlja se pitanje gde je granica netrpeljivosti naša dva najveća kluba. Sa druge strane, deluje neverovatno da rukovodstvo Crvene zvezde na svoje prestupe gleda kao da je to normalna stvar i traži sažaljenje košarkaške javnosti.

Kampaco definitivno neće nastupiti u Evroligi pre 1. marta. Sve žalbe su odbijene, a u javnost su isplivali i neki novi detalji koji bacaju svetlo na činjenicu da je definitivno bilo niz nepravilnosti koje je uprava beogradskog kluba pokušala da ispegla iznenadnim sponzorskim ugovorom sa jednom od naših kladionica.

Što se tiče mladog Topića, čini se da se Zvezda u ovom slučaju provukla kroz iglene uši. Kako kažu u Valensiji, koja je takođe stala u špalir za linč crveno – belih, dečko je već bio u proceduri registracije za drugi klub, a bio je u timu Crvene Zvezde u meču protiv njih. Na sreću zvezdaša, španski tim (ili Zoran Savić) je okasnio sa žalbom koju je trebao da podnese u roku od dva dana.

Faktor koji bi više od svega ovoga mogao da košta Crvenu Zvezdu su njeni navijači. Zvuči kretenski? Pa i ne baš, uzevši u obzir atmosferu koja okružuje naša dva najveća kluba i njihove duele.

U prvom evroligaškom derbiju ove sezone navijači Partizana su održali lekciju svojim kolegama iz suprotnog tabora. Krcata Arena, deo izdvojen za gostujuće navijače i nijedan incident. Treba ovde napomenuti da Partizanova baza navijača u velikoj meri broji istinske zaljubljenike u košarku koji žive za taj sport i svoj klub. Sušta suprotnost u odnosu na fudbalsku sekciju. Isto tako, možemo reći da su Zvezdini fudbalski navijači pandan Partizanovim u košarci. Ovi ostali što dolaze u Pionir, vazda bivaju žrtve malog broja huligana koji kao pudlice jedva čekaju da gazda da znak, pa da kidišu na protivnike, ne libeći se da tu i tamo prekinu meč, bacaju predmete na parket ili se i sami upute ka terenu.

S toga će ovaj derbi biti svojevrsni ispit, kako za upravu kluba, tako i za navijače, jer je ulog prevelik. Zvezda svakako nije ljubimac evroligaškog establišmenta u poslednje vreme, a čini se i da joj košarkaška javnost nije baš naklonjena. Otuda i opravdana bojazan da će navijači u nekom momentu (posebno ako rezultat na semaforu ne bude zadovoljavajući) početi da prave incidente. O imbecilnosti takvih postupaka se piše uveliko već godinama unazad. I nikad nema pravog odgovora.

Nažalost, u pripremi za ovaj košarkaški spektakl, najmanje se govori o košarci. A gledaćemo duel dve vrhunske ekipe. Ostaje samo da se nadamo da se u petak neće potvrditi ona floskula da smo sami sebi najveći neprijatelji.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.