16.12.2022.
Hronika

PONIŠTENA PRVOSTEPENA PRESUDA ZA OTMICU TADA TRINAESTOGODIŠNJEG DEČAKA IZ STARE PAZOVE

Proglašeni krivim, ponovo na optuženičkoj klupi

Apelacioni sud u Novom Sadu, poništio je prvostepenu presudu Višeg suda u Sremskoj Mitrovici, po kojoj su Marko (57), Lazar (21), Nikola (19) Jovišić i Aleksa Mrđa (21) iz Stare Pazove proglašeni krivim zbog krivičnog dela otmica maloletnog Petra Mitrovića (15) iz Stare Pazove. Otmica dečaka koja je podigla celu Srbiju, trebala bi da dobije epilog na ponovljenom suđenju, koje se očekuje u martu 2023. godine.

Početkom februara ove godine Viši sud u Sremskoj Mitrovici je osudio na ukupno  28 godina zatvora četvorku, koja je bila proglašena krivim za otmicu tada trinaestogodišnjeg dečaka. I to Marka na 10 godina zatvora, Lazara na sedam, Aleksu šest i najmlađeg Jovišića, koji je u vreme krivičnog dela bio maloletan na pet godina maloletničkog zatvora. Kako je tada rekla sudija Milica Cvejić obrazlažući presudu, tokom ovog sudskog procesa utvrđeno je da su okrivljeni izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret, da su bili svesni šta rade, te da su na taj način hteli da pribave materijalnu korist od roditelja jer spadaju u imućne porodice u Staroj Pazovi.

Nekoliko sudija

Sudski proces u Višem sudu trajao je godinu i po dana i promenio nekoliko sudija, a došlo je i do objedinjavanja slučaja, tako da se u istom postupku sudilo i najmlađem Jovišiću, koji je u to vreme imao 17 godina.

Nakon čitanja presude, sudija Cvejić osvrnula se i na izjave okrivljenih koje su dali u svoju odbranu, te navela da je Markova neosnovana, da nije priznao izvršenje ovog krivičnog dela, ali ga je Mitrović prepoznao kao izvršioca. Njegov stariji sin Lazar, koji je priznao krivicu, branio se da je došlo do nesporazuma, što je sudsko veće odbacilo ove tvrdnje.

– Aleksa je tokom suđenja menjao svoju izjavu, da bi rekao da se slučajno našao sa Markom. Sud je odbacio te navode, kao i Nikoline, jer je njegov DNK pronađen kod oštećenog- rekla je prilikom izricanja presude sudija Cvejić, a onda dodala da je Marko višestruki povratnik, Lazar do sada nije bio osuđivan, dok su Aleksi izrečene dve vaspitne mere, a najmlađi Jovišić već ima nekoliko krivičnih dela sa elementima nasilja.

Sudsko veće utvrdilo je da je okrivljena četvorka maloletnog Petra držala u zatočeništvu 20 sati i da je bilo pitanje kada će tražiti novac.

– Oni su hteli da otmu i Petrovog starijeg brata Aleksandra, ali nisu uspeli u tome, jer im je cilj bio da iznude od porodice Mitrović što veći otkup. Gledajući slike prostorije u Belegišu, vidi se da su oni sve to planirali. Dečaka su vezali za neku spravu, gde je on visio o plafon – rekla je sudija Cvejić, ukazujući na to da četvorka kod sebe nije imala nijedan mobilni telefon, kako ih policija ne bi locirala.

Podsećanja radi, otac Marko, njegov stariji sin Lazar i najmlađi sin Nikola, ali i Lazarev prijatelj Aleksa, 27. oktobra 2019. godine oteli su Mitrovića, pola sata pre ponoći u Ulici Branka Radičevića u Staroj Pazovi. Dečaka su ubacili u putnički automobil marke punto, a onda ga atarskim putevima odvezli u napuštenu vikendicu gde su spremali plan kako i koliko da traže otkup za dečaka.

S.Kostić

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.