23.11.2022.
Kolumna: Mrtav ugao, Sport

MRTAV UGAO

Turnir koji smo svi čekali?

Dugo iščekivano Svetsko prvenstvo u fudbalu je konačno pred vratima. Broje se dani i sati do početka manifestacije koja će okupirati pažnju miliona ljudi širom sveta u sledećih mesec dana. Muški deo publike već uveliko priprema teren kod svojih lepših polovina, jer će biti odsutan do 18. decembra. Psihički, a bogami i fizički.

U Srbiji ništa novo. Po ko zna koji put ispraćamo naše momke na Mondijal potajno se nadajući da je baš ovaj turnir šansa da zablistamo. I da je baš ovoj generaciji suđeno da zlatnim slovima bude upisana u našu fudbalsku istoriju. Veruje se i da je Piksi baš taj deo slagalice koji nam je nedostajao svih ovih godina. Loženje je pojačano na maksimum. Moram priznati da nisam nikada do sada primetio da su praktično svi ubeđeni da ćemo konačno napraviti rezultat vredan pažnje.

Ipak, za početak, treba biti pošten pa reći da fudbal nije srpski brend. To što se mi ložimo, to je neka druga priča. Lože se svi, u manjoj ili većoj meri. Nismo u situaciji da bilo kome pretimo i obećavamo bilo šta. I toga treba da budemo svesni. Posebno igrači na terenu.

U ovom momentu, uspeh naših fudbalera zavisi isključivo od trenutnog nadahnuća. Nemojmo se zanositi nekim dugoročnim planovima. Treba iskoristiti šansu i činjenicu da nam reprezentacija igra dobar fudbal. Konačno imamo selektora čija reč ima težinu. Zahvaljujući svojoj biografiji, ugledu i harizmi, Piksi je u mogućnosti da podigne ovu ekipu i natera momke da igraju iznad svojih mogućnosti. I gledaće da iskoristiti to na najbolji mogući način.

Najbitnija je, složiće se svi, atmosfera u našem taboru. Ne moraš biti mnogo pametan pa doneti taj zaključak posle niza neuspeha naše selekcije na najvećoj svetskoj fudbalskoj smotri. Uvek smo imali pristojnu ekipu, ali se nekako namesti da izbije neka pizdarija čim odemo na turnir. Od našeg selektora se očekuje da stavi tačku na tu neslavnu tradiciju.

Što se samog Svetskog prvenstva tiče, očekuje nas turnir prepun kurioziteta. Ako je na prošlom Svetskom novina bila uvođenje VAR tehnologije usled čega su se penali svirali kao od šale, na ovom Mondijalu imamo druge „probleme“.

Pre svega, upitan je termin održavanja prvenstva s obzirom na to da je novembar, a igrači su do juče obavljali svoje zadatke u matičnim klubovima. Fizička pripremljenost će svakako biti jedan od bitnijih faktora. Sa druge strane, možda ćemo gledati vrhunski fudbal baš zbog toga što sezone uveliko traju, a igrači su u naponu snage. Bolje rečeno, nisu imali vremena za ležanje na plaži i vijanje kurava po splavovima.

Još jean faktor je i mesto na kojem se održava turnir. Katar je sve, samo ne top destinacija za igranje fudbala. Međutim, prebogati Arapi su uložili tonu para da sve prođe besprekorno. Na relativno malom prostoru će biti odigrani svi mečevi, a kažu da su novi stadioni kao svemirski brodovi. Ajde i to da vidimo.

Favorit je, naravno, Brazil. Predvođena Neimarom, koji inače ima tesne veze sa novcem zaprljanim naftom, ova selekcija cilja sam vrh. I to sa pravom, uzevši u obzir igrački kadar kojim raspolaže.

Argentina, Francuska, Engleska i Belgija su takođe u užem krugu favorita. Iz prikrajka vrebaju Nemci, Španci, Hrvati, Srbi i Portugalci, a biće zanimljivo videti selekcije Urugvaja i Senegala na delu.

U našoj grupi računica je jasna. Sa Brazilom daj šta daš, a Švajcarce i Kamerunce moramo da odvalimo. Neće biti lak posao, posebno sa Švajcarskom za koju igra gomila naturalizovanih igrača. A tu su i ona dva provokatora. Ovde će Piksi imati ključan zadatak da spremi ekipu na psihičkom planu i eventualno proda neku šmekersku foru svom kolegi iz suprotnog tabora. Da je bilo sreće, uradio bi to Krstajić pre četiri godine, ali ne ume.

Realno gledano, prolazak grupe bio bi velika stvar za našu selekciju. Ali stiče se utisak da se naš selektor, a ni ovdašnja javnost neće time zadovoljiti. Srbija ima dobar tim, igra napadački i atraktivan fudbal i mogla bi da bude hit ovog Svetskog prvenstva. Najbitnije je zadržati dobru atmosferu u ekipi, a to nije nimalo lako, znajući istorijat naših pogibija na velikim takmičenjima.

Svi veruju da imamo ekipu za velika dela. Oni najhrabriji prognoziraju nam polufinale. Da li je sve ovo realno? Saznaćemo vrlo brzo u narednim danima. Ustvari, bolje da saznamo što kasnije. Na primer, za mesec dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.