06.10.2022.
Ekonomija

ODRŽAN PRVI AGROBIZNIS SAJAM U SREMSKOJ MITROVICI

Predstavljanje lokalnih proizvođača

Prigodnim programom je svečano otvoren prvi Agrobiznis sajam, u subotu, prvog oktobra. Ova manifestacija je okupila lokalne proizvođače poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na prostoru ispred Poljoprivredne stručne službe. Otvaranju sajma je prisustvovao i Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade, kao i predstavnici lokalne samouprave.

– Naš Savez za koordinaciju i praćenje aktivnosti na teritoriji Vojvodine je odlučio da osnuje Agrobiznis inkubator, s obzirom na to da smo uvideli da postoji realna potreba da se na ovom nivou ekonomskog razvoja pokrene priča oko malih i srednjih proizvođača, koji žele da ostanu na tržištu, a treba im neka vrsta podsticaja. Agrobiznis inkubator je osnovan da bi im pružio pomoć u knjigovodstvenim i pravnim uslugama, nastupu na tržištu, udruživanju i sertifikaciji proizvoda. Kroz sekretarijate za poljoprivredu i privredu omogućiće se i određene finansijke linije, da bi plasirali svoje proizvode. Napravićemo održivu priču u kojoj će i oni i njihovi zaposleni moći od svog rada da žive, izjavio je Branko Ćurčić.

Agrobiznis sajam je podržan i od strane Razvojne agencije Vojvodine, Agencije za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica, Privredne komore Srbije, gradske Turističke organizacije i Poljoprivredne stručne službe.

– Ovo je prva manifestacija, nakon našeg višemesečnog rada. Nadamo se da će sajam postati tradicionalan i da će primiti u narednim godinama karater međunarodnog, kaže Radoslav Panić, direktor događaja.

Zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice, Petar Samardžić je prilikom otvaranja manifestacije izrazio zahvalnost Pokrajinskoj vladi, na pomoći prilikom implementacije Agrobiznis inkubatora.

– Sajam prerađivačke delatnosti okuplja lokalne proizvođače prehrambenih proizvoda. Može da se primeti da su na sajmu okupljeni i registrovani i neregistrovani proizvođači, kako bismo okupili početnike i one koji imaju višegodišnjeg iskustva. Mitrovica je pre nekoliko godina pokrenula korpu sremskih proizvoda, a trenutno radimo na njenom brendiranju. To su deklarisani proizvodi i to je jedini način da oni budu legalno plasirani na tržištu. Grad će im pomoći u prezentaciji i plasmanu, putem Turističkog info–centra, u vidu suvenira, podsetio je Samardžić.

Nažalost, vremenski uslovi nisu išli na ruku, te je sajam prekinut pre vremena.

A. D.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.