01.09.2022.
Poljoprivreda

POLJOPRIVREDA

U toku žetva suncokreta

Žetva suncokreta je počela prošle nedelje, pa je zbog obilne kiše prekinuta. Prvi prinosi su različiti i zavise od toga koliko je gde u prethodnim mesecima palo kiše. Najlošija situacija je u Banatu, gde su prinosi od jedne do dve tone po hektaru, dok se u Bačkoj i južno od Save i Dunava očekuju prosečni prinosi od oko dva i po tone po hektaru. Žetva suncokreta je počela i u Sremu gde se prinosi kreću od dve do četiri tone po hektaru, što je ispod proseka. Naravno i u Sremu prinos suncokreta zavisi od položaja parcela pod tom kulturom, ali i količine padavina, bez obzira što suncokret najbolje podnosi nedostatak vlage, jer njegov korenov sistem crpi vlagu i iz dubljih slojeva zemlje.

Kiša pogoduje šećernoj repi

U prethodna tri dana je palo između 25 i 40 litara kiše u regionu Srema. S obzirom na dugotrajnu sušu, prošlonedeljne padavine najviše pogoduju šećernoj repi koja ulazi u završnu fazu vegetacije. Kiša će svakako doprineti i poboljšanju biodiverziteta zemljišta, a što je takođe veoma važno i lakšoj obradi za jesenju setvu, jer su paori već strahovali kako će na najbolji način pripremiti zemljište za predstojeću jesenju setvu pšenice, ječma i uljane repice.

Što se kukuruza tiče i u regionu Srema, zbog nedostatka vlage, skraćena je vegetacija, tako da je kukuruz sazreo ranije, pa su i neki rani hibridi već skinuti sa njiva.

U pojedinim poljoprivrednim kombinatima u Sremu prinosi ranih hibrida sa do sada požnjevenih površina kreću se oko 3.700 kilograma po hektaru, a očekivanja su da će kasniji hibridi dati nešto viši prinos.
Sa prinosom suncokreta zadovoljni su i poljoprivrednici koji su pre kiše uspeli da skinu rod. Jedan od takvih je i Jovan Baburski iz Buđanovaca koji kaže da kada je ovakva godina, bez dovoljne količine padavina, I još nepravilno raspoređenih, prinos od nešto više od tri tone po hektaru I nije tako loš.

– Zadovoljan sam prinosom suncokreta. Kada pogledam kukuruz ili soju vidim da je suncokret najbolje prošao u ovakvoj godini. Kada je bila najpotrebnija, kiše nije bilo, i to važi za sve useve. Što se suncokreta tiče, sve agrotehničke mere sam preduzeo na vreme, a sve ostalo je zavisilo od vremenskih uslova. Da je ova kiša pala ranije, prinosi ne samo suncokreta nego i ostalih biljnih vrsta bili bi rekordni. Ovako moramo biti zadovoljni sa onim što je rodilo. Brine me soja, jer je ona čini mi se, najlošija u poslednjih nekoliko godina. Ima parcela u atarima gde roda neće biti ni da se plati kombajn, pa će verovatno biti i njiva sa kojih usev neće biti ni skidan, kaže ovaj poljoprivrednik.

Ovome dodajmo podatak da je ove godine i cena suncokreta nešto povoljnija, jer su poljoprivrednici pregovarali sa Vladom oko otkupne cene. Kako je tada dogovoreno, konačna cena suncokreta iznosi 73 dinara po kilogramu, a što se isplate tiče, dogovoreno je da se ona obavi do 15. oktobra.

Z. Markovinović

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.