21.07.2022.
Poljoprivreda

ŽETVA U IRIŠKOJ OPŠTINI

Prinosi u skladu sa višegodišnjim prosekom

Oko 5.000 hektara je prošle  jeseni u iriškoj opštini zasejano pšenicom, ječmom i tritikalom, a žetva se sa ovih površina privodi kraju.

Prinosi pšenice su skladu sa višegodišnjim prosekom. Oni poljoprivrednici koji su primenili sve mere agrotehnike imaju prinose od sedam do osam  tona po hektaru.

–  Imamo i površine gde nisu primenjene agrotehničke mere, pa je tu  prinos bio od četiri do pet  tona po hektaru. Takođe, u onim delovima gde je bilo više padavina zabeležen je  i veći prinos – kaže Fedor Pušić, član Kabineta predsednika Opštine zadužen za poljoprivredu.

Tokom žetve je bilo dosta sunčanih dana. Samim tim je hektolitar visok,  a i fruškogorska žita su omiljena za mlinare zbog svog kvaliteta. Vlasnici kombajna su spremno dočekali žetvu, kao i otkupljivači, tako da nije bilo velikih zastoja i gužvi.

– Ono što je najbitnije, cena pšenice se,za sada, kreće oko 35 dinara po kilogramu,  u standardnom kvalitetu. Prema još nepotvrđenim informacijama, država će otkupiti 130.000 tona pšenice od poljoprivrednika po ceni od 40 dinara. Naravno, to je mala količina za količinu koju čitava Srbija proizvede i pitanje je da li će naši ratari iz Iriga prodati po toj ceni – ističe Pušić.

Bitno je istaći da su svi inputi za proizvodnju pšenice poskupeli i to prvenstveno dizel gorivo i veštačko đubrivo,  tako da će na jesen  sigurno biti  dosta razmišljanja oko nove setvene proizvodnje.

– Pred ratarima je veliki znak pitanja kako zasnovati novu proizvodnju. Pretpostavka  je da će se ići na redukovanu proizvodnju i smanjenje prihrane mineralnim đubrivima, ali i traženje alternativnih rešenja. Ja svaki put ponavljam  da se poljoprivrednici moraju organizovati u udruženja i zadruge radi bolje ekonomičnosti – istakao je za naše novine Fedor Pušić.

S. Džakula

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.