20.06.2022.
Aktuelno

SREMSKA MITROVICA

Godišnji koncert Folklornog ansambla „Branko Radičević”

Folklorni ansambl „Branko Radičević”, Centra za kulturu „Sirmijumart”, kontinuirano se bavi očuvanjem i negovanjem izvorne narodne muzičke umetnosti, kulture, tradicije, različitih formi folklornog narodnog stvaralaštva sremskog kraja, ali i srpskog naroda uopšte. Značajnu ulogu u tome, osim mladih i odraslih, ima i najmlađi naraštaj, koji se u svet folklora uvodi kroz ovladavanje koreografijama dečjih igara. U Ansamblu su stasavale generacije dece, koja su i kao omladinci, a kasnije i odrasli, doprinosili pomenutom.  Deo scenskih nastupa uz pomenute Ansamble često su i članovi Ansambla veterana, Muška i Ženska grupa pevača, članovi „Narodnog orkestra” Centra za kulturu „Sirmijumart” i brojni gosti.

Godišnji koncert koji će i ove godine održati Folklorni ansambl „Branko Radičević” prilika je da se svi njegovi sadašnji članovi, od najmlađih do najstarijih, i njihovi gosti, iskažu kao vredni čuvari narodne baštine. Uz muzičku pratnju „Narodnog orkestra”, kojim rukovodi etnomuzikolog Edi Tajm, scenskim nastupom (koji obuhvata muziku, igru, pesmu, narodne nošnje), izvođači će predstaviti deo folklorne tradicije našeg naroda ― od dečjih igara, spletova igara i pesama iz različitih delova naše zemlje, do prikaza nekih od običaja, izvođenja izvorne muzike i sl. Koncert se održava tokom dve večeri.

Prve večeri, 23.06.2022. godine, na Žitnom trgu, od 20 sati, to će učiniti članovi postava Dečjeg ansambla i njihovi gosti iz Bosuta ― članovi Kulturno-umetničkog društva „Bosut”, čiji je predsednik Slavko Brodalić.

Koncert „Sele, žetva je”, koji će se održati druge večeri, 24.06.2022. godine, takođe na Žitnom trgu od 20 sati, biće prilika da se predstave članovi Prvog ansambla, Ansambla veterana, Ženska grupa pevača FA „Branko Radičević” i „Narodni orkestar”. Gost je Aleksandra Padrov, solista Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Organizator ovog programa je Centar za kulturu „Sirmijumart”.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.