28.03.2022.
Aktuelno

INĐIJA

Predavanje Mila Lompara

Predavanjem prof. dr Mila Lompara, redovnog profesora Filološkog fakulteta u Beogradu, na temu„Srpski kulturni obrazac“, u subotu 26. marta, nastavljena je realizacija ciklusa „Srpska zavetna misao“ u  Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Inđiji.

U veoma zanimljivom osvrtu na ovu izuzetno važnu temu profesor Lompar je kao glavne činioce srpskog kulturnog obrasca izdvojio svetosavsku tradiciju, kosovski zavet, srpske seobe, ideju nacionalne države i iskustvo genocida u dvadesetom veku. Posebno je naglasio da je srpski kulturni obrazac ideja integralizma koja vremenom treba da neutrališe razorne elemente regionalne svesti i da odgovori savremenim izazovima.

Iste večeri predstavljena je i njegova knjiga „Sloboda i istina“ u izdanju Catene mundi iz Beograda. O knjizi je govorio Nikola Marinković, izvršni urednik u toj izdavačkoj kući.

Urednik i moderator ciklusa predavanja „Srpska zavetna misao“ je Slavoljub M. Marković.

Snimak predavanja uskoro će biti dostupan na jutjub kanalu Hrama svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Realizacija ciklusa „Srpska zavetna misao“ u  Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Inđiji započeta je u januaru predavanjem prof. dr Miloša Kovića koji je govorio o zavetnoj misli u srpskoj spoljnoj politici do 1918. godine. U februaru je gostova prof. dr Borislav Grozdić, pukovnik u penziji, nekadašnji profesor Vojne etike na Vojnoj akademiji sa temom „Srpski vojnik u kosovskom zavetu“.

Tema narednog predavanja književnika Branislava Matića urednika časopisa „Nacionalna revija Srbija“ koje je najavljeno za 29. april, biće „Ideja Trećeg puta u srpskoj zavetnoj misli“.  Krajem maja predavanje će održati dr Nemanja Dević, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju, a završna tribina ciklusa na temu „Zavetna misao u delu Žarka Vidovića“, biće održana o Vidovdanu 2022. godine.

Fotografije: jerej Nemanja Martinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.