14.03.2022.
Aktuelno

PEĆINCI

Odabrani najbolji recitatori

U sali Kulturnog centra Pećinci, u četvrtak, 10. marta, održana je Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“, koju i ove godine organizuje ova ustanova u saradnji sa Savezom umetničkog stvaralaštva Vojvodine pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci.

Direktor pećinačkog Kulturnog centra Jovan Devrnja je u ime domaćina izrazio zadovoljstvo što su se najbolji recitatori pećinačke opštine ponovo okupili na jednom mestu.

– Posebno bih pohvalio kako decu tako i njihove pedagoge koji su, i u uslovima kada smo suočeni sa korona – virusom, uspeli da nađu vremena, potrude se i pošalju svoje predstavnike na ovu jedinstvenu manifestaciju u našoj opštini koja za cilj ima upravo da afirmiše poeziju. Svako ko se plasira na opštinski nivo takmičenja je već pobednik, a one najbolje s radošću podržavamo u daljem takmičenju – rekao je Devrnja.

 Učesnici Opštinske smotre recitatora bili su učenici iz dve osnovne škole sa teritorije opštine Pećinci – Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ u Pećincima i Osnovne škole „Dušan Jerković Uča“ u Šimanovcima, kao i srednjoškolci koji pohađaju Tehničku školu u Pećincima. Njihove nastupe ocenjivao je glumac i profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu dr Miljan Vojnović, koji je uoči takmičarskog dela svim učesnicima uputio nekoliko saveta.

– Recitatori iz opštine Pećinci i njihovi pedagozi pokazuju da se u ovom kraju kontinuirano neguje lepa reč, pa čak i u uslovima kada se suočavamo sa korona – virusom. Bez obzira na pauzu u održavanju samog takmičenja, ponovno okupljanje najboljih recitatora iz opštine pokazuje nam da postoji potreba dece i mladih da se bave negovanjem pisane reči. Raduje me da je tako kako u velikim sredinama, tako i u manjim kao što je vaša – istakao je Vojnović.

Na smotri je nastupilo 19 takmičara – 11 recitatora u mlađem uzrastu, od prvog do četvrtog razreda, dva recitatora u srednjem uzrastu, od petog do osmog razreda, i šestoro recitatora u starijem srednjoškolskom uzrastu.

U kategoriji mlađi uzrast prvo mesto osvojila je učenica drugog razreda Kalina Smiljanić iz Šimanovaca koja je govorila pesmu Branislava Crnčevića „Ljutito meče“, drugo mesto osvojila je učenica drugog razreda Nađa Radonjić iz Šimanovaca koja je govorila pesmu Ljubivoja Ršumovića „Na polju gde se čavke čavče“, a treće mesto osvojio je učenik trećeg razreda Pavle Mijanović iz Pećinaca koji je govorio pesmu Dragomira Đorđevića „Baš su mi mudri mama i tata“.

U kategoriji srednji uzrast prvo mesto pripalo je učenici osmog razreda Anastasiji Dragonjić iz Pećinaca koja je govorila pesmu Biljane Stanojević „Običnim rečima rečeno“, dok je drugo mesto pripalo učeniku šestog razreda Danilu Jovičiću koji je govorio pesmu Sonje Milovanović „Matejina pesma“.

U kategoriji srednji uzrast prvo mesto osvojila je Anastasija Glumac iz Pećinaca koja je govorila pesmu Jelene Stojković Mirić „Ja sam od onih bezbroj ali“, drugo mesto osvojila je Elena Đuričić iz Brestača koja je govorila pesmu Žaka Prevera „Da se načini portret jedne ptice“, a treće mesto osvojila je Jovana Đurđević iz Pećinaca koja je govorila pesmu Vladislava Petkovića Disa „Prva pesma sreće“.

Svim učesnicima i njihovim mentorima uručene su zahvalnice za učešće, dok su najboljima uručene diplome za osvojeno prvo, drugo i treće mesto i knjige. Svih osmoro recitatora plasirali su se na viši rang takmičenja, na Zonsku smotru recitatora koja se održava u Sremskoj Mitrovici 19. i 20. marta u Ustanovi za negovanje kulture „Srem“.

Opštinsku smotru recitatora uveličao je svojim nastupom i Pavle Maričić, učenik petog razreda klavira u izdvojenom odeljenju u Pećincima pri Osnovnoj muzičkoj školi „Teodor Toša Andrejević“, koji se predstavio kompozicijom „Gnossienne num. 1“ Erika Satija.

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.