16.12.2021.
Kolumna: Mrtav ugao

MRTAV UGAO

Zavesa

Pala je zavesa na fudbal u evropskim kupovima koji polako tone u zimski san, a trajaće sve do kraja februara. Odigrani su poslednji mečevi koji su stavili tačku na grupnu fazu sva tri evropska takmičenja.

I dok je Ligu Evrope i Ligu konferencije iluzorno komentarisati i ulaziti u bilo kakve analize, s obzirom na to da postoji ogroman broj učesnika u ova dva takmičenja, u Ligi šampiona je stvar jasna. Gotovo svake godine gledamo sličnu priču u takmičenju po grupama, gde favoriti uglavnom odrade posao jedno – dva kola pred kraj, sa po nekim izuzetkom i iznenađenjem.

Prvo treba izdvojiti dve ekipe koje su pregazile svoje protivnike kao plitak potok i osvojile maksimalan broj bodova. Reč je o Liverpulu i Ajaksu. Nije mala stvar ostati fokusiran na svih šest utakmica, čak i kada ti bodovi ne trebaju, i dobiti protivnike koji grebu i rukama i nogama za prolaz dalje. Posebno treba čestitati Ajaksu koji u novoj garnituri dresova posvećenoj Bobu Marliju drži lekciju iz fudbala svakom svom rivalu.

Ostali favoriti su uglavnom uspeli da odrade posao na vreme, ali tu onda dolazimo do najvećeg razočaranja ove sezone – Barselone. Katalonci igraju sezonu za zaborav. Već je jasno svima da je ovo bleda senka kluba koji je do skoro palio i žario evropskim terenima. Poslednji meč i poraz od Bajerna od „samo“ 3:0 je pokazao stvarnu veličinu problema u kojem se slavni španski klub nalazi. Malo je reći da su ih Bavarci demolirali u utakmici koja je više ličila na neku revijalnu zajebanciju Bajerna sa osrednjim klubom iz španske Primere. Ako im je za utehu, Španci nastavljaju takmičenje u Ligi Evrope.

Crvena Zvezda i Partizan su obezbedili evropsko proleće, a kako su do toga došli, sada više nije bitno. Nije mala stvar da oba naša tima dobiju šansu da produže svoje bitisanje u Evropi ove sezone.

Posle drame u svojoj grupi, Zvezda je uspela da osvoji prvo mesto i plasira se među 16 najboljih ekipa. Izabranici Dejana Stankovića su uspeli da otkinu bod favorizovanoj Bragi u gostima, u utakmici koja nije baš obilovala lepotom. Stanković se opredelio da čuva krompir u ruci i da ide na kontre. Nekakvom ludom srećom srpski tim je uspeo da iznudi penal i izjednači rezultat u meču u kojem su bili apsolutno podređena i nadigrana ekipa. Nerešen rezultat na drugoj utakmici u grupi im je išao na ruku, te su crveno-beli takmičenje po grupama završili na prvom mestu. Sjajan rezultat, uzevši sve u obzir.

Drugu patnju te večeri gledali smo nekoliko sati ranije u Beogradu. Partizan je na guzove uspeo da prođe dalje posle remija sa kiparskim Anortozisom. Strepeli su domaćini do samog kraja za svoju sudbinu. Na kraju, proleće u Evropi i liderska pozicija u domaćem prvenstvu. Malo li je?

Inače, pažnju javnosti su privukla i neka dešavanja van terena. Prvo je šou napravio pas koji se pošteno olakšao na sred terena u Humskoj pred početak meča. Slika je brzinom munje protutnjala kroz sve društvene mreže, a analogija sa igrom Partizana se nametnula sama od sebe. Kuče se tu nije zaustavilo, pa je još jedanput ušlo u teren i zaustavilo meč.

Drugi, ozbiljniji događaj desio se na konferenciji za novinare posle utakmice. Trener Partizana Aleksandar Stanojević, vidno uzbuđen, izašao je pred kamere i ponovo osuo drvlje i kamenje po navijačima svog kluba. Zamerio im je što zvižde i negoduju, a kaže i da nije lepo da razbijaju prozore na svlačionici posle duela sa Kipranima. Sada već postaje jasno da je čovek frustriran situacijom u klubu, u društvu uopšte, ali i odnosom sa navijačima. Postavlja se jedno logično pitanje – šta dotični uopšte više traži u Partizanu? Čist mazohizam.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.