25.11.2021.
Društvo

ZASAVICA I

Rekonstrukcija škole

Zgrada područnog odeljenja u Zasavici I Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ biće kompletno obnovljena. Radove su prošlog petka obišli Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice, Miroslav Jokić, načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu, Slađan Papić, direktor škole, i Danica Pavlović, član Saveta mesne zajednice Zasavica I kao i nekoliko roditelja.

– Sredstva za rekonstrukciju obezbedilo je Ministarstva pravde, tačnije, to su sredstva iz oportuniteta u vrednosti od devet miliona dinara. Ovo je nastavak radova na rekonstrukciji pomenutog objekta iz 2018. godine kada smo radili rekonstrukciju krovnog pokrivača. Ovi radovi obuhvataju kompletnu sanaciju objekta u pogledu zamene stolarije, izolacije i unutrašnjih instalacija struje, vode, grejanja, zatim, radovi na podovima, kupatilima, zbornici i učionicama. Nakon završetka ovih radova koji će trajati 90 dana, učenici i nastavno osoblje koji koriste ovaj objekat za učenje radiće u budućnosti u savremenim i modernim uslovima, kakvi i treba da budu, rekao je Miroslav Jokić.

Ovaj objekat je  izgrađen 1919. godine, tu je nekad bila osmogodišnja škola. Danas se nastava odvija za učenike od prvog do četvrtog razreda.

– U pitanju je rekonstrukcija stare škole koja je sagrađena još dvadesetih godina prošlog veka, dakle ima preko 100 godina ali je u dobrom stanju. Odnosno, izgrađena je od kvalitetne građe, od dobrog materijala. Rok za završetak radova je kraj januara, tako da je očekivano da će đaci moći da sledeće godine pohađaju nastavu u jednoj novoj školi koji su željno iščekivali. Ulaganje u bolje i kvalitetnije uslove za obrazovanje dece jedan je od naših prioriteta. Drago mi je što su ta ulaganja na teritoriji Sremske Mitrovice ravnomerno raspoređena, odnosno ravnomerno u selima i u gradu što i jeste jedan od ciljeva politike gradskog rukovodstva, a to je da selo i grad budu jedna porodica. Kada je reč o izgradnji sale za fizičko, još uvek se traže izvori finansiranja, ali u planu je da se radi sala koja već nekoliko godina nedostaje našem gradu, odnosno đacima u Mačvanskoj Mitrovici, izjavio je Petar Samardžić.

Radovi na školi u selu Zasavica I jedan počeli su 26. oktobra i završetak se očekuje u narednih 90 dana. Dosad gradski nadzorni organi nisu uočili nikakve nepravilnosti i svi radovi teku planiranom dinamikom.

Kako je rekao Slađan Papić, direktor škole, nastavu u Zasavici I trenutno pohađa oko 30 učenika u dva kombinovana odeljenja, kao i nekoliko predškolaca, za koje ovi radovi mnogo znače.

– Posle dužeg vremena dobijamo novu školu, jer će još jedna azbestna zgrada nestati, tako da će učenici i nastavno osoblje imati jedan zdrav objekat u kojem će pohađati nastavu i predavati, rekao je Slađan Papić.

Stara zgrada će posle obnove biti jedna lepa zdrava zgrada, prema njegovim rečima. U njoj su klasične učionice od po 50 kvadrata, prostorija za predškolsko vaspitanje, zbornica i sanitarni čvor što sasvim dovoljno ispunjava uslove za broj učenika koji je pohađa.

Danica Pavlović, član Saveta Mesne zajednice Zasavica I, naglasila je da je ova investicija veoma značajna kako za učenike, predškolce, tako i za zaposlene, a i za meštane, odnosno, roditelje.

– Za naše selo jako je značajno što dobijamo novu školu i ja sam bila učenik stare škole i jako mi je drago što će deca u našem selu dobiti novu u kojoj će moći da bude normalna nastava i koja će biti zdrava za njih, rekla je Danica Pavlović.

B. T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.