25.11.2021.
Aktuelno

SREMSKA MITROVICA

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Zgrada Muzeja Srema će biti osvetljena narandžastom svetlošću u znak obeležavanja i podrške lokalne samouprave međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama 25. i 26. novembra.

Nasilje nad ženama je svaki akt rodno zasnovanog nasilja koji dovodi do psihološke, ekonomske, fizičke ili seksualne povrede žene odnosno njene patnje, uključujući pretnje takvim ponašanjem. U situacijama nasilja, odgovornost za nasilje je uvek i isključivo na onome ko čini nasilje, bez obzira na okolnosti koje mogu biti faktori podsticaja. „Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Ova kampanja obuhvata pet važnih međunarodnih datuma koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava.
Centru za socijalni rad „Sava“ u Sremskoj Mitrovici tokom 2021.godine prijavljena su 218 slučaja nasilja u porodici što je, u poređenju sa 2020.godinom, porast od oko 15%. Tokom 2021.godine uslugu Sremske sigurne kuće koristilo je 12 žena i 8 dece. Centar za socijalni rad pruža sledeće vidove podrške žrtvama nasilja u porodici:

– Smeštaj u Sigurnu kuću ili hraniteljsku porodicu,

– Informisanje žrtve o nadležnostima institucija u sprečavanju nasilja u porodici,

– Savetodavni rad sa žrtvom nasilja,

– Ekonomsko osnaživanje žrtve kroz uključivanje u stalnu novčanu socijalnu pomoć (ukoliko ispunjava uslove) i kroz jednokratne novčane pomoći

– Pokretanje postupaka iz socijalne i porodično-pravne zaštite.

Međusektorska saradnja javnih službi, lokalne samouprave i nevladinih organizacija u borbi protiv nasilja omogućava bolju i bržu razmenu informacija ali i stvaranje sistema podrške žrtava nasilja u porodici. Krajnji cilj našeg rada je da u lokalnoj zajednici razvijemo nultu toleranciju na svaki vid nasilja te da naše sugrađane edukujemo i ohrabrimo da svaki oblik nasilja prijave nadležnim institucijama.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.