13.11.2021.
Izdvojena vest

BEZBEDNOSTI U NOĆNIM USLOVIMA CILJ AKCIJE „UM NA DRUM“

Pešaci i biciklisti posebno ugroženi

 Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije  u okviru kampanje „Aktivnosti u noćnim uslovima vidljivosti“ u 20 gradova sprovodi akciju povećanja bezbednosti i vidljivosti pešaka i biciklista u noćnim uslovima, pod nazivom „Um na drum“. U Sremskoj Mitrovici su akciju podržali Savet za bezbednost saobraćaja Grada i Kancelarija za mlade. U petak 12. novembra na dve lokacije, na Kamenitoj ćupriji kod NIS-ove benzinske pumpe i kod Lidla, promoteri su ukazivali pešacima i biciklistima na opasnosti učestvovanja u saobraćaju bez adekvatnog osvetljenja.

Promotere u akciji u okviru ove kampanje obišao je Miroslav Jokić, načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu, sa  predstavnikom  Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Sremska Mitrovica, inspektorom  Milošem Madžićem i saradnicima.

–Cilj ovih  aktivnosti u Sremskoj Mitrovici je da edukujemo i da ukažemo na veliki broj saobraćajnih nezgoda koje se dešavaju prilikom upravljanja motornim vozilima u noćnim uslovima. Naročito u ovim jesenjim i zimskim mesecima kada mrak pada već posle 17 sati. Agencija za bezbednost saobraćaja deli edukativni materijal i svetlosnu signalizaciju koja treba da dodatno zaštiti bicikliste prilikom kretanja u ovakvim uslovima. Savet za bezbednost saobraćaja Grada Sremska Mitrovica i u prethodnim godinama je sprovodio slične aktivnosti. Prema podacima saobraćajne policije problem su biciklisti i pešaci i oni su veoma ugroženi. Grad Sremska Mitrovica je ulagao i u infrastrukturu kao što je javna rasveta koja je umnogome doprinela da saobraćajna signalizacija i znakovi budu vidljivi, a samim tim i učesnici u saobraćaju bezbedniji. Saobraćajna policija redovno sprovodi kontrole u noćnim uslovima, merenje brzine, alkotestiranje i to doprinosi da ostali učesnici u saobraćaju budu bezbedniji. Ovoj akciji su se pridružili volonteri Kancelarije za mlade, koji će kasnije među vršnjacima uticati na svest o opasnostima upravljanja vozilima i kretanju u saobraćaju u noćnim uslovima, rekao je Miroslav Jokić.

Mladen Kovač predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja rekao je da je Agencija na osnovu analize saobraćajnih nezgoda prepoznala pešake i bicikliste kao ranjive kategorije učesnika u saobraćaju i na osnovu toga prepoznala 20 lokalnih samouprava u kojima je rizik stradanja ovih kategorija učesnika u saobraćaju veći u odnosu na ostale. Podeljen je edukativni materijali i pokloni u vidu reflektujućih prsluka, baterijskih lampi, svetala za bicikle, reflektujućih bedževa i slično. Planirano je da se edukativni materijali dele mladima na više lokacija u gradu, uglavnom na mestima na kojima se mladi okupljaju u većem broju.

B. Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.