28.10.2021.
Društvo

IGOR MIROVIĆ I VLADIMIR GAK OBIŠLI RADOVE NA PUTU BANSTOL –ČORTANOVCI

Obnavljaju se putevi na Fruškoj gori

Radovi na rekonstrukciji puta Banstol – Čortanovci počeli su početkom septembra zahvaljujući sredstvima koja su odobrena iz pokrajinskog budžeta. U pitanju je deonica dugačka 5,1 kilometar. Opština Inđija je uradila projektnu dokumentaciju, dok je 260,6 miliona dinara uložila Pokrajinska vlada.

U četvrtak, 21. oktobra radove na rekonstrukciji puta obišli su predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović i predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak.

– Pre pet godina predsednik Vučić zadužio nas je da obnovimo puteve na Fruškoj gori u koje se nije ulagalo od kraja šezdesetih godina. Uspeli smo da zajedno sa lokalnim samoupravama, rekonstruišemo više od 50 kilometara lokalnih puteva i to Sremski Karlovci – Banstol, zatim Banstol – Iriški venac i dalje prema Crvenom čotu i na delu od Bešenova do Beočina, gde su i sada radovi u toku. Do kraja novembra završićemo i deonicu od pet kilometara od Čortanovaca do Banstola i moći ćemo da kažemo da smo najveći deo posla uradili- rekao je predsednik Mirović.

Prema njegovim rečima, turisti i izletnici, posebno iz Novog Sada, Beograda i sremskih opština, biće zadovoljniji i lakše će dolaziti do svojih odredišta.

– Do sada smo u fruškogorske puteve uložili više od milijardu dinara i pripremamo nove projekte širom Vojvodine kojima će asfalt stići u što više sela i do što većeg broja domaćinstava- rekao je predsednik Vlade Vojvodine.

Saobraćajnica se rekonstruiše u tri faze, a pored nje, gradi se i biciklistička staza zbog prolaska trans evropske biciklističke maršrute „Euro – Velo 6“. Dunavska biciklistička ruta kroz Vojvodinu i Srbiju, kao deo trans evropske biciklističke maršrute koja spaja Atlantik sa Crnim morem i prati tok reke od Budimpešte do ušća u Crno more, a njen deo kroz inđijsku opštinu vodi od Čortanovaca preko Beške, Krčedina, zatim novim putem pored Slankamenačkih Vinograda do Starog Slankamena i dalje prema Surduku. Otvaranjem ove rute stvoreni su bolji uslovi za razvoj biciklističkog turizma u inđijskoj opštini, što doprinosi raznovrsnosti turističke ponude, kao i povećanju broja turista. Utoliko je veći značaj rekonstrukcije puta od Banstola do Čortanovaca, jer će i biciklisti imati deonicu koja će doprineti njihovoj većoj bezbednosti.

– Čortanovci kao aktraktivna vikend – destinacija moraju dobiti najsavremenije saobraćajnice. Zato i radimo na tome da pomenuto selo dobije najbolju putnu infrastrukturu  – rekao je Gak.

On je dodao da se radovi odvijaju predviđenom dinamikom:

– Putari rade bez obzira na vremenske prilike i ja se nadam da ćemo najkasnije za mesec dana dobiti u potpunosti rekonstruisanu saobraćajnicu koju ćemo svečano predati na upotrebu stanovnicima Banstola i Čortanovaca. Kada se završe radovi, dobićemo jednu dobru celinu, jer će tada svi putevi na raskrsnici biti uređeni. U blizini se nalazi i Hram Blage Marije, a deonica koja se rekonstruiše vodi do samog centra Čortanovaca.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak podsetio je na kraju da je samo u poslednjih godinu dana potpuno rekonstruisano ukupno 25 kilometara puteva na teritoriji te opštine.

M.Đ.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.