07.10.2021.
Kultura

SABOR BIBLIOTEKARA SREMA

Ljiljani Savić nagrada „Dositej Obradović“

Sabor bibliotekara Srema, 58. po redu, održan je 1. oktobra u Srpskoj čitaonici u Irigu, koja je, pored Podružnice bibliotekara Srema i  Organizacionog odbora organizator tradicionalnog okupljanja sremskih bibliotekara. Sabor je otvorila Vera Novković, direktorka Srpske čitaonice u Irigu, koja je podsetila da se Sabor, od prvog održavanja 1962. godine do sada, nije održao samo jednom i to 1999. godine kada je naša zemlja bombardovana.

– Trebalo bi da naredne godine slavimo 60 godina jedne značajne manifestacije u Sremu i mislim da Čitaonica može biti ponosna na to. Prošle godine smo se okupili pod parolom koju je Todor Bjelkić u svojoj besedi rekao, a to je da „Život peva pobedničku himnu“, a ove pod sloganom „Neka kuca srce moga Srema“ – ukazala je Vera Novković.

Ove godine organizatori su se opredelili da obeleže jednu značajnu godišnjicu, a to je 200 godina od rođenja Dostojevskog.

– Zato smo postavili i izložbu Biblioteke Grada Beograda, čija je autorka Nataša Bulatović koja je i govorila o izložbi – kaže direktorka Novković.

Izložba je napravljena pre deset godina, bila je dvojezična i prvo je bila  izložena u Moskvi i Petrsburgu. Već deset godina putuje po gradovima Srbije, a sada je prikazana i na Saboru. Srpska čitaonica je prikazala i  svoju izdavačku delatnost u ovoj godini.

– Iako je godina finansijski teška, iz štampe je već izašlo pet knjiga, a dve su u pripremi i biće objavljene do kraja godine. Među njima su dve vrlo važne knjige koje se odnose na manastirske biblioteke, svakako najvrednije stare štampane knjige u bibliotekama fruškogorskih manastira. To je višegodišnji projekat Čitaonice, a zasluga što se projekat realizuje pripada Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu koji je prepoznao i finansirao naš rad – istakla je Vera Novković.

Na ovogodišnjem Saboru bibliotekara Srema Ljiljana Savić, viši bibliotekar Gradske biblioteke „Atanasije Stojković” u Rumi, dobila je nagradu „Dositej Obradović“, koju joj je uručila Ružica Stanković, predsednica Podružnice bibliotekara Srema.

– Nagrada mi mnogo znači, jer se odnosi moj celokupan rad. Gotovo ceo radni vek sam provela u Biblioteci. Ova nagrada za mene nije stimulativna, jer sledeće godine odlazim u penziju, tako da je ona dodeljena za sve ono što sam do sada uradila i za doprinos bibliotekarstvu – rekla je nagrađena Ljiljana Savić.

Učesnicima Sabora se obratio i Bogdan Trifunović, predsednik

Bibliotekarskog društva Srbije, koji je istakao da Društvo pokušava da nastavi svoju misiju i u ovim otežanim uslovima.

– Ja ću i na ovom mestu ponoviti ono što smo više puta govorili, kada je u pitanju rad Podružnice bibliotekara Srema.  To je svakako najaktivnija podružnica Bibliotekarskog društva Srbije – rekao je Bogdan Trifunović, a za ovu svoju konstataciju je dobio i aplauz bibliotekara Srema.

U umetničkom programu su učestvovali učenici muzičke školice „Muzički kutak“ Udruženja „Ars futura“ iz Rume. Učesnici Sabora su potom  posetili i manastir Grgeteg i biblioteku ovog manastira.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.