02.09.2021.
Ekonomija

SKUPŠTINA GRADA SREMSKA MITROVICA USVOJILA REBALANS BUDŽETA I IZVEŠTAJ O REALIZACIJI ZA PRVIH ŠEST MESECI

Više novca u gradskoj kasi

Odbornici Skupštine grada Sremska Mitrovica na sednici održanoj u petka, 27. avgusta usvojili su rebalans budžeta za 2021. godinu i izveštaj o realizaciji budžeta za prvih šest meseci. Načelnik Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj Duško Šarošković je rekao da je prilikom krojenja budžeta za tekuću godinu pokazana velika doza opreznosti.

– Situacija na kraju prošle godine, kada je donošen budžet za ovu godinu je bila prilično neizvesna, pa je ta opreznost bila neophodna. Zbog krize izazvane pandemijom virusa korone bili su smanjeni prihodi od zakupa, pošto smo zakupce, kao meru pomoći privredi, oslobodili plaćanja zakupa. Država je odložila plaćanje poreza na zarade, a mi nismo mogli da znamo koliki je tačno iznos umanjenih, odnosno, reprogramiranih poreza, te je i iz tog razloga bilo teže proceniti buduće prihode, rekao je Šarošković, obrazlažući odluku o rebalansu.

On je dodao da ono što se desilo u prvih šest meseci ove godine daje velike nade za realizaciju ovogodišnjeg budžeta.

– U odnosu na 2020. godinu imamo povećanje prihoda čak 28 odsto, a u odnosu na 2019. godinu, koja je bila relativno stabilna i moglo se funkcionisati u normalnim uslovima, čak 22 odsto. Povećanje prihoda je dovelo do toga da relativno relaksirano funkcionišemo u 2021. godini i to se vidi u izveštaju o realizaciji budžeta za prvih šest meseci. Naime, ta realizacija je na nivou 43 odsto, što je izuzetno dobro ostvarenje budžeta. Neko će reći da za pola godine treba da bude 50 odsto. Kada bi se matematika primenjivala u budžetu, onda bi to bilo baš tako, ali budžet malo drugačije funkcioniše i neko ko je bio u skupštinskoj  sali ranije, ranijih godina, zna da za šest meseci realizacija bude između 35 i 38 odsto. Pre svega, zbog mnogo manjih prihoda u prvoj polovini godine. Ovako visok procenat realizacije pokazuje da budžet koji smo napravili sa svim ograničenjima koja smo imali 2020. godine, bez problema može da funkcioniše. Otvorene su nam i mogućnosti da u okvir uvrstimo još neke obaveze za koje smo mislili da nećemo moći da ih realizujemo, izjavio je Šarošković.

On je istakao da je po rebalansu gradski budžet sa 3,19 povećan na 3,44 milijarde dinara, i da je rebalans bio nužan zbog boljeg punjenja budžeta i zbog preraspodele budžetskih pozicija.

Odbornici opozicione grupe građana „Grad za sve nas“ su kritikovali odluku o rebalansu budžeta, tako da su tokom zasedanja razmenjene i oštre reči između odbornika vlasti i opozicije. Duško Šarošković je nekoliko puta izlazio za skupštinski govornicu u odgovarao na pitanja opozicionih odbornika.

Na ovoj sednici je usvojen i finansijski izveštaj JKP „Regionalna deponija Srem – Mačva“ i doneta je odluka o raspodeli dobiti ovog  komunalnog preduzeća od nešto preko deset miliona dinara. Usvojene su informacije o usklađenosti planiranih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća i društava kapitala na koja se primenjuje Zakon o javnim preduzećima, čiji je osnivač Grad Sremska Mitrovica.  Usvojen je izveštaj o bezbednosti u saobraćaju i kolektivni ugovor u Predškolskoj ustanovi „Pčelica“. Vršiocima dužnosti direktora JKP „Komunalije“, JKP „Toplifikacija“, i „Urbanizma“ produžen je mandat za još godinu dana, dok je Branislav Vukmir imenovan za direktora Centra za socijalni rad „Sava“ na mandat od četiri godine.

S. Ć.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.