26.08.2021.
Društvo

ODRŽAN FESTIVAL VINA I HRANE „VINSKI PARK”

Promocija dobrog vina

Festival vina i hrane „Vinski park” koji je održan 21. avgusta u mitrovačkom gradskom parku okupio je veliki broj posetilaca koji su imali priliku da degustiraju više od 500 vrhunskih vina iz oko 75 vinarija. Svoja vina izložile su brojne srpske vinarije  i vinarije  iz regiona: Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije. Pokrovitelj manifestacije je Grad Sremska Mitrovica, a organizatori su Turistička organizacija, Centar za kulturu „Sirmijumart”, Agencija za ruralni razvoj, Udruženje vinara i vinogradara „Srem Fruška gora”. „Vinski park – Sremska Mitrovica 2021.” svečano su otvorili Baron Lobsein, zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država i Branislav Nedimović potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji je tom prilikom rekao da je Sremska Mitrovica postala poznata po „Vinskom parku”, sudeći po broju posetilaca. Takođe, on se zahvalio entuzijastima koji su osmislili manifestaciju.

– Vlada je neposredno pred koronu donela novu Strategiju razvoja vinogradarstva i vinarstva u Srbiji i upravo ovakve manifestacije su jedna od tačaka na osnovu kojih treba da se promoviše vinogradarstvo u Srbiji, naše autohtone sorte i s druge strane da promovišemo celu proizvodnju vina. Na to se uvek nadovezuje i hrana, rakija i ruralni turizam i to nova priča koja nam se potpuno otvorila u poslednje dve godine. Mislim da se i stepen društvenog razvoja meri po tome koliko raste potrošnja vina, a ona neverovatno raste ovih nekoliko godina. Nekim drugim vrstama pića pada potrošnja, a upravo vinima koja su odlika društva koje se razvija, potrošnja raste. Najvažnije je da razvijamo srpsko vinogradarstvo i srpsko vinarstvo, svako ko želi da učestvuje u našem projektu je dobrodošao, rekao je ministar Nedimović.

Ove godine zemlja gost „Vinskog parka“ bile su Sjedinjene Američke Države, a prisutni su imali priliku da uživaju selekciji vina, muzici i hrani iz SAD. Baron Lobsein zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država po prvi put je posetio „Vinski park“ u Sremskoj Mitrovici.

– Mnogo sam srećan da mogu prvi put da posetim „Vinski park” u Sremskoj Mitrovici, zahvalan sam ministru poljoprivrede Nedimoviću i Gradu Sremskoj Mitrovici što su odlučili da SAD bude zemlja gost ovogodišnje manifestacije. Već dve godine živim u Beogradu i mnogo volim srpsku hranu, vina iz Srbije i posebno sam ponosan što prvi put u ovom parku ima i američki štand sa odličnim vinima iz poznatih vinarija iz Kalifornije. Vina su samo mali deo srpsko – američke trgovine, bilo bi bolje ako bismo mogli naći i više sorti američkih vina u srpskim prodavnicama, pored vina sa Balkana iz Italije i Francuske, rekao je Baron Lobsein.

Dušan Drča direktor Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica da je cilj manifestacije razvoj vinske kulture, a na ovaj način promovisana je i gastronomska ponuda Srema.

– „Vinski park” prerasta iz godine u godinu u jednu manifestaciju koja je izuzetno posećena. Uspeh je evidentan kada učešće uzima puno vinarija, izlagača hrane. Pripremili smo 1.500 čaša, znači da ima preko 1.500 ljudi, ne samo Mitrovčana, nego ljudi sa svih strana, iz regiona. Mislim da Mitrovica iz godine u godinu prerasta u novi turistički potencijal Srbije. Bez Grada Sremske Mitrovice ovo ne bi moglo da uspe i bez Udruženja „Sinergija“, njihovog znanja i kontakata. Ima preko 70 vinarija, preko 20 izlagača hrane i sasvim sigurno da je ovo najbolja vinska manifestacija u Srbiji te vrste, nijedan grad nema manifestaciju ovog karaktera sa toliko vina, rekao je Dušan Drča.

Vinski park posetilo je više hiljada ljudi, prema procenama organizatora, koji su mogli da probaju suhomesnate proizvode, sireve i razne namaze malih proizvođača na gastro delu manifestacije, kao i da uživaju u muzičkom programu, u kojem su nastupali: DJ „Jazzysad”, Kvartet „Maestre” i „Stubovi Pop Kulture”.

K. Vereš

B. Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.