26.04.2021.
Izdvojena vest

INĐIJA

15 kuća za izbegličke porodice

U sali Skupštine opštine Inđija u četvrtak, 22. aprila, svečano su uručeni ugovori za kupovinu 15 seoskih kuća sa okućnicom izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske sa prebivalištem na teritoriji te sremske opštine. Kuće su kupljene u okviru Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji, potprojekat 9. Sredstva za kupovinu ovih kuća obezbeđena su iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija, a vrednost donacije pojedinačno je 11 hiljada evra.

Svečanom uručenju ugovora, pored predstavnika Opštine Inđija, prisustvovali su i predstavnici lokalnog Komesarijata za izbeglice i republičkog Komesarijata za izbeglice, direktor pokrajinskog Fonda za izbeglice, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu, predstavnici Delegacije EU u Srbiji i predstavnici UNHCR-a.

Porodica Tepavac nastanila se pre nekoliko godina u Maradiku gde su, zahvaljujući dobijenim sredstvima, obezbedili „krov nad glavom“ za svoju četvoročlanu porodicu.

– Godinama smo živeli kao podstanari i od danas smo zvanično vlasnici kuće koju smo kupili u Maradiku – rekla je Svetlana Tepavac i dodala da će sada zahvaljujući ovoj pomoći moći da se bave poljoprivredom, te će i na taj način moći da obezbede novac za bolji život svoje porodice.

– Kroz Regionalni stambeni program do sada je stambeno zbrinuto više od pet i po hiljada izbegličkih porodica, a sredstva su obezbeđena za još dve hiljade porodica koje nisu u mogućnosti da reše svoje stambeno pitanje – istakla je Svetlana Velimirović, zamenica komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Komesarijat za izbeglice i migracije u Inđiji je do sada budžetskim i donatorskim sredstvima stambeno zbrinuo više od 450 izbegličkih porodica koje su u ovaj grad došle sa ratovima početkom devedesetih godina.

– Mnoge porodice su nažalost morale da napuste svoja ognjišta, ali smo sa druge strane srećni što danas možemo ovim porodicama obezbediti u tom imovinskom delu, novi život – rekao je predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak i dodao da lokalna samouprava planira da uđe u projekat izgradnje montažnih kuća koje će takođe biti dodeljene izbeglim i raseljnim porodicama, kao i svima kojima je ta pomoć potrebna.

– Za tu namenu obezbedili smo parcelu i uredili infrastrukturu, ostaje da se pronađe partner sa kojim ćemo započeti projekat – rekao je Gak.

Inače, Regionalni stambeni projekat zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, BiH, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji za cilj ima da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

M. Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.