19.04.2021.
Izdvojena vest

Šef Dele­ga­ci­je EU u Srbi­ji Sem Fabri­ci u Krnje­šev­ci­ma

Pomoć školama u računarskoj opremi

Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova i državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ivica Radović u Krnješevcima su najavili početak distribucije tableta i laptopova u okviru projekta „Premošćavanje digitalnog jaza za najugroženiju decu“. Projekat ima za cilj pružanje podrške za osnivanje digitalnih biblioteka i klubova za učenike, kao i stručno usavršavanje nastavnika. Evropska unija je najveći donator Srbije u domenu obrazovanja i od 2003. godine je uložila više od 100 miliona evra, a među školama koje dobijaju laptop i pomoć za obuku pedagoškog asistenta nalazi se i OŠ „Simeon Aranicki“ iz Stare Pazove.

Deca iz ugroženih i siromašnih grupacija moraju biti u fokusu, posebno u teškim vremenima, kao što je pandemija koronavirusa. Projekat „Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za najugroženiju decu“ je namenjen upravo njima, jer je prelazak na onlajn nastavu doveo do toga da se neka deca nađu u još težoj situaciji, u nedostatku potrebne opreme za učenje na daljinu.

– Pružamo pomoć ugroženim, osetljivim grupama iz siromašnih porodica i romskoj deci i u saradnji sa Ministarstvom prosvete i UNICEF-om ovde smo da isporučimo IT opremu koja će obezbediti kontinuirano kvalitetno učenje dece – izjavio je Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji.

Ukupno 30 škola u Srbiji će dobiti 65 uređaja za digitalne biblioteke, a pored toga i 250 pedagoških asistenata će dobiti laptove. To je ukupno 2.200 uređaja, kao pomoć za 12.000 dece, da prevaziđu ovaj digitalni jaz, jer su deca ta koja vode promene u svetu ako im se obezbede uslovi.

– Treba da premostimo digitalni jaz i omogućimo svakom detetu i mladoj osobi pristup učenju, veštinama i ekonomskim mogućnostima, jer on predstavlja i prava deteta – istakla je Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Reč je o projektu vrednom dva miliona evra koji zajednički sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i UNICEF u Srbiji, uz finansijsku podršku i partnerstvo sa Evropskom unijom, a realizovaće se u 30 lokalnih samouprava širom Srbije.

– Jedan od prioritetnih ciljeva Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja jeste jednako pravo i dostupnost obrazovanja i vaspitanja bez diskriminacije i izdvajanja po bilo kom osnovu – naglasio je Ivica Radović, državni sekretar Ministarstva prosvete.

U ime škola na donaciji je zahvalila Milena Ergarac, direktorka Prve obrenovačke osnovne škole, a laptop za pedagoškog asistenta i pomoć za obuku pedagoškog asistenta dobiće i OŠ „Simeon Aranicki“ iz Stare Pazove.

Z. K.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.