15.04.2021.
Društvo

POKRAJINA ULAŽE U MITROVAČKU BOLNICU

Više od 22 miliona dinara za novu opremu

Opšta bolnica pribavila je nekoliko značajnih aparata koji imaju za cilj poboljšanje dijagnostikovanja problema, odnosno pregleda pacijenata. Uz pomoć sredstava koja su dobijena iz pokrajinskog budžeta, a preko konkursa, obezbeđena je nova oprema, vrednosti preko 60 miliona dinara. Po osnovu konkursa Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo nabavljen je video laringoskop, RTG cev za rendgen aparat, dva bežična digitalna detektorska panela sa printerom za radiografska snimanja. Bolnicu je posetila dr Snežana Bojanić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, tim povodom.

– Tokom godine biće još dodele sredstava, Opšta bolnica u Mitrovici, kao najveća bolnica u ovako velikom okrugu, ne sme biti zaboravljena i ovo što dobijaju, pomoći će i kovid i nekovid pacijentima, istakla je Bojanić.

– Pokretni rendgen velike snage olakšaće snimanje pacijenata u posteljama i u samom korona centru, što će smanjiti pokretanje pacijenata. Prolazak ove pandemije ćemo dočekati spremni, naglasio je dr Dragan Malobabić, v. d. direktora Opšte bolnice.

Da je oprema izuzetno bitna, govore podaci da je od početka epidemije, odnosno prošlog marta, pa do sada, načinjeno oko 53 hiljade snimaka, a od toga 38 hiljada snimaka pluća, za potrebe kovid pacijenata.

– Digitalni detektorski paneli su nam značajni za redovan proces dijagnostike. Na taj način ubrzavamo proces rada, slika se formira za samo dva sekunda i prebacuje u radnu stanicu radiologa. Korist za pacijente je nemerljiva, jer je kvalitet slike odličan, a takođe se koriste i manje doze zračenja, objasnila je dr Jelena Simović, načelnica Službe za radiološku dijagnostiku.

Pored toga, odobrena su nova sredstva za nabavku ultrazvučnog aparata za Službu ginekologije, pokretnog RTG aparata, elektrokautera i dva blateksa.

 Aleksandra Plavšić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.