05.04.2021.
Izdvojena vest

Držav­ni sekre­ta­r Stevan Gligorin u Rumi

Prijava Roma za vakcinaciju

U okviru aktivnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, vezano za prijavu Roma za vakcinaciju, u poseti rumskoj opštini je 2. aprila bio državni sekretar Stevan Gligorin. On je prvo u Gradskoj kući razgovarao sa zamenicom predsednika Aleksandrom Ćirić, Danijelom Tadić, koordinatorkom Mobilnog tima za inkluziju Roma, kao i predstavnicima Ustanove „Solidarnost“, a potom je obišao i najveće romsko naselje „Vašarište“ gde je vršena prijava za vakcinaciju.

Aleksandra Ćirić, zamenica predsednika, istakla je da je nabavkom vakcina država preduzela sve potrebne mere kako bi se svi zainteresovani građani, bez obzira na etničku pripadnost, prijavili za vakcinaciju. U tom cilju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uputilo je svim opštinama i gradovima smernice i preporuke kako da se pomogne i romskom stanovništvu, odnosno stanovništvu iz romskih naselja da se prijave za vakcinaciju.

– Lokalna samouprava se odmah uključila u ovoj projekat i 24. marta je oformljen stalni štand za prijavljivanje lica zainteresovanih za imunizaciju u prostorijama Udruženja Roma u Rumi. U cilju efikasnijeg sprovođenja ovih mera oformljen je Mobilni tim za socijalnu inkluziju Roma koji radnim danima obilazi naselja u kojima živi romsko stanovništvo kako bi im se pomoglo da se prijave za vakcinaciju – istakla je Aleksandra Ćirić.

Od 24. marta pa do 2. aprila Mobilni tim je obišao 14 seoskih naselja u kojima živi romsko stanovništvo.

– U sprovođenju svih ovih mera Opština se pokazala kao odgovorna lokalna samouprava, jer je shvatila koliko velik značaj ima vakcinacija stanovništva kao jedini način borbe protiv ove opake bolesti. Zato je omogućila svim građanima jednak i lak pristup imunizaciji – istakla je Aleksandra Ćirić.

Danijela Tadić, koordinatorka ovog Mobilnog tima, dodala je da su na terenu oni prijavljivali sve ljude koji su želeli da se vakcinišu, ne samo Rome.

– Za sada smo zadovoljni brojem, nadamo se da će u narednom periodu, pošto ćemo nastaviti prijavu za imunizaciju, biti i više zainteresovanih – rekla je Danijela Tadić.

Prema nezvaničnim podacima u rumskoj opštini ima oko 2.500 Roma.

– Mnogi Romi nisu imali mogućnost da se prijave, ne znaju da se prijave, ali smo takođe na terenu uočili da su se neki i sami prijavili – kaže Danijela Tadić.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.