01.04.2021.
Društvo

ALEKSANDAR VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA MOSTU KOD ŠAPCA

Srbija će biti umrežena auto-putevima i brzim saobraćajnicama

U okviru obilaska značajnih radova i investicija po Srbiji, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije obišao je 26. marta sa saradnicima radove na novom mostu preko Save, koji je deo budućeg auto-puta Ruma – Šabac, a potom brze saobraćajnice do Loznice.

Vučić je obišao deo radova kod sela Mačvanski Pričinović, a u razgovoru sa predstavnicima kompanije „Azvirt“ iz Azerbejdžana zatražio je da se ti radovi ubrzaju, posebno na trasi auto-puta i za to je dobio obećanje od strane izvođača radova.

Auto-put od Rume do Šapca bi trebalo da se završi do kraja septembra ili početka novembra 2023. godine, a brza saobraćajnica do Loznice do kraja oktobra 2024. godine.

To znači da je izvođač skratio rokove za 15 meseci. Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo viđenim radovima na izgradnji novog mosta, uz konstataciju da je važno da se ovaj putni pravac što pre završi.

– Ovo je veoma važno za građane ovog dela Srbije. Auto-puteve gradimo kako bi građani od toga imali koristi. Srbija će biti umrežena auto-putevima i brzim saobraćajnicama i biće potpuno drugačija zemlja. Do kraja 2025. godine Srbija će biti neprepoznatljiva u odnosu na ono od pre neku godinu – ukazao je predsednik Vučić.

Obilasku radova na izgradnji novog mosta kod Šapca prisustvovali su ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktor „Koridora Srbije“, Aleksandar Antić, v. d. direktora „Puteva Srbije“, Zoran Drobnjak, gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić i predsednik rumske Opštine Slađan Mančić.

Prvi čovek rumske opštine je ukazao da će novi auto-put, sa Fruškogorskim koridorom i potom brzom saobraćajnicom do Loznice doneti benefite svim opštinama i gradovima, jer će ti putevi povezati privredu, pospešiti razvoj i poboljšati standard građana.

Mančić je dodao da sve ide po planu i da postoji velika verovatnoća da se ovaj deo deonice, dakle 21,5 km auto-puta do Rume, zajedno sa mostom preko Save, završi i pre planiranog roka.

– U naredne dve godine uposliće se dodatno naša građevinska operativa, sa druge strane podiže se potrošnja, jer ovde u svakom momentu radi 200–300, a očekuje se čak i 500 radnika. Svi ti radnici negde borave, troše novac, dobijaju platu, a da ne pričamo o svoj potrebnoj logistici koja je neophodna za izgradnju ovako kapitalnog projekta – rekao je Slađan Mančić.

I ovom prilikom predsednik Aleksandar Vučić je pohvalio rad rumske lokalne samouprave, rekavši da je Ruma, u trenutku kada je Srpska napredna stranka došla na vlast u Rumi, imala 576 miliona dinara duga. Danas je to stabilna lokalna samouprava koja svakodnevno na računu ima i do preko 200 miliona dinara. To je lokalna samouprava koja nikom ništa ne duguje. Predsednik je u kratkom vremenskom periodu u rumskoj opštini otvorio šest fabrika.

Slađan Mančić je ukazao na to da je za prosperitet rumske opštine upravo najzaslužniji predsednik Aleksandar Vučić i politika koju vodi.

– On je omogućio da mi obezbedimo i izgradimo radne zone, postanemo atraktivni za potencijalne investitore, a sa druge strane da država svojim subvencijama podrži te investitore, kao i da tako zaposlimo veliki broj ljudi i popunimo opštinski budžet. Predsednik je mogao da dođe i više puta, jer smo mi mnogo više fabrika otvorili uz njegovu pomoć, ali zbog njegovih obaveza, trenutno je ta brojka šest. Vrlo brzo ćemo u Rumi otvoriti još dve velike fabrike – britanski „Albon“ i holandsko-makedonski „Gresto“ i možda ćemo već u maju uputiti poziv predsedniku Vučiću, da po sedmi put otvori fabriku na teritoriji naše opštine – istakao je Slađan Mančić.

Da podsetimo još na neke podatke o ovoj saobraćajnici – most od Šapca do Klenka će imati 28 stubova i biće dug više od 1,5 km. Kompletna saobraćajnica od Rume do Loznice biće duga 77 km, a ugovorena cena radova je 467,5 miliona evra. Radove izvodi firma „Azvirt“ iz Azerbejdžana sa domaćim firmama, podizvođačima.

 S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.