04.03.2021.
Društvo

ŠKOLA ZA OSNOVNO I SREDNJE OBRAZOVANJE „RADIVOJ POPOVIĆ“

Uvedene dve nove usluge socijalne zaštite

Objekat za pružanje dnevnih usluga Škole za srednje i osnovno obrazovanje „Radivoj Popović“ svečano je otvoren 1. mata. Stari objekat ove škole u kojima je nekada bila štamparija te ustanove je potpuno rekonstruisan. Uvedene su dve nove usluge– lični pratilac i pomoć u kući za decu, odrasle i starije sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom. Svečanom otvaranju je prisustvovala gradonačelnica Svetlana Milovanović, Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Dražen Riđošić, direktor Centra za socijalni rad „Sava“ Branislav Vukmir, nekadašnji načelnik Uprave za socijalnu i zdravstvenu zaštitu Vojislav Mirnić, predstavnici opštine Ruma i Šid, kao i delegacija NALED-a i Nemačke razvojne agencije (GIZ).

Obraćajući se prisutnima, Svetlana Milovanović je izrazila zadovoljstvo, jer se otvaranjem ovog objekta poboljšava usluga socijalne zaštite u Sremskoj Mitrovici.

– S obzirom na to da ŠOSO „Radivoj Popović“ uvek ima nove ideje, ta ustanova ima i imaće podršku Grada, a pogotovo kada je reč o uslugama koje obuhvataju osetljive društvene grupe. Zahvaljujem se svim prijateljima koji su nam pomogli, pritom mislim na prijatelje iz Rume, Šida, GIZA-a i NALED-a, rekla je Svetlana Milovanović.

Dražen Riđošić je rekao da je ŠOSO „Radivoj Popović“ obezbedio objekat, a stručni kadar će obavljati dve nove usluge.

– Usluga lični pratilac, namenjena je učenicima i deci sa smetnjama u razvoju radi ostvarivanja osnovnih životnih potreba kao što su hranjenje, kretanje, šetanje i komunikacija sa okolinom. Roditeljima je omogućeno da u dogovoru sa školom izaberu ličnog pratioca za svoje dete, a naknadno potpisuju ugovor sa školom. Druga usluga, koja je jednako važna, jeste pomoć u kući za decu, odrasle i starije sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom. Ona se realizuje u domovima korisnika, kojima se na taj način olakšava život i komunikacija. Korisnici ove usluge su najčešće osobe sa telesnim invaliditetom, senzornim invaliditetom, sa višestranim smetnjama sa blagim ili umerenim teškim mentalnim oboljenjima. Ovu uslugu će obavljati domaćice i negovateljice koje su akreditovane po specijalnom programu i njihov nadzor i kontrolu obavljaće specijalne službe ŠOSO „Radivoj Popović“, rekao je Dražen Riđošić.

Direktor ŠOSO „Radivoj Popović“ Negovan Nikolić je rekao da novi objekat za pružanje dnevnih usluga u oblasti socijalne zaštite sadrži kancelarijski, radni prostor, jedan deo je odvojen za radne sastanke, a drugi deo je namenjen opservaciji i upoznavanju korisnika i stručnih radnika i saradnika.

– Pored Dnevnog boravaka, ŠOSO „Radivoj Popović“ od 18. februara pruža uslugu ličnog pratioca, a od 1. marta i uslugu pomoći u kući. Dnevni boravak ima oko 45 korisnika, a u ovom momentu postoji 30 učenika koji koriste uslugu ličnog pratioca. Plan je da imamo još 30 korisnika usluge pomoć u kući. Ukupno je reč o 110 korisnika koji će koristiti uslugu socijalne zaštite ŠOSO „Radivoj Popović“. Sve usluge su licencirane.  Grad je pomogao u adaptaciji, sanaciji, rekonstrukciji objekta, Kazneno-popravni zavod je izveo deo radova, a deo radova smo izveli u svojoj režiji,  GIZ i NALED su pomogli da se prostor opremi kompjuterskom opremom i kancelarijskim nameštajem, rekao je Negovan Nikolić.

Takođe, Negovan Nikolić je uručio zahvalnice svima koji su omogućili da ovaj projekat bude ostvaren, kao i dugogodišnjim saradnicima ŠOSO „Radivoj Popović“.

Z. Popović

foto: B. Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.