18.02.2021.
Društvo

SUB­VEN­CI­JE ZA MITRO­VAČ­KE UGO­STI­TE­LJE

Dva­de­set mili­o­na dina­ra za pomoć ugostiteljima

U Grad­skoj kući 9. febru­a­ra, zame­nik gra­do­na­čel­ni­ka Petar Samar­džić je pred­sta­vio mere pomo­ći za ugo­sti­te­lje, čije je poslo­va­nje zbog epi­de­mi­je viru­sa koro­na ugro­že­no. Ras­pi­sa­na su dva jav­na pozi­va u tu svr­hu, koja obu­hva­ta­ju sve­ča­ne sale, kao i kafi­će, deč­je igra­o­ni­ce i pro­dav­ni­ce brze hra­ne. Rok za pod­no­še­nje zah­te­va za dode­lu sub­ven­ci­ja je počeo 10. febru­a­ra i tra­ja­će do 2. mar­ta.

– Cilj sub­ven­ci­ja jeste ubla­ža­va­nje eko­nom­skih posle­di­ca pan­de­mi­je viru­sa koro­na. U pita­nju su dva jav­na pozi­va za koje je Grad Srem­ska Mitro­vi­ca opre­de­lio deset mili­o­na dina­ra po pozi­vu. Prvi jav­ni poziv se odno­si na ugo­sti­te­lje koji se bave izda­va­njem u zakup sala za orga­ni­zo­va­nje pro­sla­va. Kri­te­ri­jum za dode­lu sred­sta­va tim pri­vred­nim subjek­ti­ma jeste ostva­ren godi­šnji pro­met u 2019. godi­ni, tako da oni mogu oče­ki­va­ti pomoć od 500 hilja­da do čak tri mili­o­na dina­ra po subjek­tu. Dru­gi jav­ni poziv se odno­si na ugo­sti­telj­ske objek­te poput kafi­ća, baro­va, deč­jih igra­o­ni­ca, pro­dav­ni­ca brze hra­ne i slič­no. Kri­te­ri­ju­mi za dode­lu bes­po­vrat­nih sred­sta­va za ove subjek­te su bavlje­nje ugo­sti­telj­skom delat­no­šću na teri­to­ri­ji grad­skog, pri­grad­skog i seo­skih nase­lja. Tako, oni koji svo­ju delat­nost oba­vlja­ju na teri­to­ri­ji grad­skog nase­lja, Laćar­ku i u Mačvan­skoj Mitro­vi­ci, mogu da oče­ku­ju pomoć u izno­su od 50 hilja­da dina­ra po subjek­tu, a seo­skim ugo­sti­te­lji­ma će se dode­lji­va­ti pomoć u izno­su od 30 hilja­da dina­ra, izja­vio je Samar­džić.

Kako bi ugo­sti­te­lji ostva­ri­li pra­vo na bes­po­vrat­ne sub­ven­ci­je, potreb­no je da su regi­stro­va­ni na teri­to­ri­ji Srem­ske Mitro­vi­ce i to naj­ka­sni­je do 15. mar­ta 2020. godi­ne, kao i da ima­ju izmi­re­ne sve pri­spe­le oba­ve­ze po osno­vu jav­nih pri­ho­da.

– Potreb­no je i da nisu pre­kr­šaj­no kažnja­va­ni po osno­vu nepo­što­va­nja epi­de­mij­skih mera tokom van­red­ne situ­a­ci­je. Rok za pod­no­še­nje zah­te­va poči­nje sutra, a tra­ja­će nared­nih 20 dana, odno­sno, do 2. mar­ta, dodao je zame­nik gra­do­na­čel­ni­ka.
Tekst pozi­va i sve infor­ma­ci­je se mogu naći na saj­tu gra­da i Uslu­žnom cen­tru u Grad­skoj kući.

Z. Popo­vić
foto: B. Tuca­ko­vić

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.