14.01.2021.
Poljoprivreda

„AGRO-INFO KARAVAN” U SREMSKOJ MITROVICI

Lakše prijavljivanje sezonskih radnika

Sremsku Mitrovicu je 5. januara posetio „Agro-info Karavan” u cilju  da se poljoprivredni proizvođači i sezonski radnici upoznaju sa jednostavnijom procedurom angažovanja na sezonskim poslovima putem portala i mobilne aplikacije www.sezonskiradnici.gov.rs. Putem veb sajta i mobilne aplikacije poljoprivredni proizvođači mogu za kratko vreme da registruju sezonske radnike, a pored kompanija, poslodavci mogu biti i poljoprivredna gazdinstva. „Agro-info Karavan” organizuje NALED, uz podršku Nemačke razvojne saradnje. Inicijativu za pojednostavljenje ovog procesa pokrenula je grupa poljoprivrednih kompanija iz Srema, zajedno sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj.

Dušica Pavlović, direktorka Agencije za ruralni razvoj Grada, rekla je da je Zakon koji reguliše oblast sezonskog zapošljavanja radnika, počeo da se primenjuje u januaru 2019. godine ‒ Agencija je od samog početka primene ovog Zakona preuzela na sebe ulogu servisnog centra, kao svojevrsne spone između poljoprivrednih gazdinstava i sezonskih radnika. Danas smo s tim u vezi posetili poljoprivredno gazdinstvo Branka Ostića u Manđelosu, i dobili informacije da je u vezi sa primenom pomenutog Zakona, u prošloj godini zaposlio preko 200 radnika i time ih registrovao. Jako mi je drago što je upravo Grad Sremska Mitrovica, na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Branislavom Nedimovićem i grupom poljoprivrednika, još 2015. godine pokrenuo inicijativu za regulisanje ove oblasti. Upravo je obilazak gazdinstva u Manđelosu dokazao da je Zakon ostvario mnoge benefite i doprinose. Nama je cilj da to još više zaživi i posluži kao primer dobre prakse u ostalim sektorima u kojima postoje izvesni oblici neformalnog angažovanja radnika, odnosno, prisustvo sive ekonomije, rekla je Dušica Pavlović.

Jelena Sajić, koordinator projekta „Agro-info Karavan”, kazala je da je  promocija na terenu ključna je za razumevanje benefita legalnog angažovanja sezonskih radnika, kako za poslodavce tako i za radnike.

– Na terenu dodatno pojašnjavamo benefite ovog pojednostavljenog angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi. Zakon o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika u pojedinim delatnostima, najpre u poljoprivredi, za ove dve godine doneo je već neke pozitivne efekte. Broj legalno angažovanih sezonskih radnika u poljoprivredi porastao je više od deset puta. Na primer, u 2018. godini, bilo je angažovano oko tri i po hiljade radnika legalno, da bi već krajem 2019. godine taj broj porastao na 44 hiljade legalno angaživanih radnika u poljoprivredi. Tome je dosta doprinela i pojednostavljena elektronska prijava sezonskih radnika. Cela ta procedura je sa pet sati, koliko je bilo potrebno da se angažuje jedan sezonski radnik, svedena na svega nekoliko minuta. U nekoliko klikova, jednostavnom procedurom, poslodavac, koji zahvaljujući reformi može da bude i poljoprivredni proizvođač, odnosno fizičko lice, može vrlo brzo da prijavi sezonskog radnika. Zahvaljujući tome je i povećan odziv prijave sezonskih radnika, kazala je Jelena Sajić.

Postoje i brojni benefiti za sezonske radnike koji sada imaju pravo na penziono i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu, a takođe ne gube pravo na socijalnu pomoć ukoliko su njeni korisnici, kao ni položaj u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Korist, naravno, postoji i za državu, jer, za godinu dana se u državnu kasu slilo više od 4,7 miliona evra od poreza i doprinosa.

Z. Popović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.