24.12.2020.
Ekonomija

POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA FABRIKU „TOJO TAJERS“ U INĐIJI

Pet miliona guma godišnje za evropsko i rusko tržište

Postavljanjem kamena temeljca na parceli u severoistočnoj radnoj zoni u Inđiji 15. decembra, počela je i zvanično izgradnja postrojenja japanskog investitora „Tojo tajers“ u tom sremskom gradu. Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak, fudbalska legenda Dragan Stojković Piksi, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, ministarka privrede Anđelka Atanasković i ambasador Japana Takahiko Kacumata.

Tokom obraćanja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je reč o investiciji od ogromnog značaja, te da će ta kompanija biti jedan od najvećih izvoznika iz Srbije.

– Izvoz „Tojo tajersa” biće na nivou od 240 miliona evra, i to će biti jedan od najvažnijih i najmoćnijih izvoznika sa teritorije Srbije- rekao je Vučić i dodao da je u pitanju izuzetno velik podsticaj za razvoj srpske ekonomije, ali još važnije je, što posle ovog ulaganja, očekuje i dolazak novih japanskih kompanija.

Japanski „Tojo tajers“ investiraće 382 miliona evra u svoje postrojenje u Inđiji, što je najveća japanska investicija do sada u Srbiju.

– Zahvalan sam svima u Japanu koji su radili na tome, kao i svima u našoj zemlji koji su, u žestokoj konkurenciji, uspeli da se izbore za veliku i moćnu kompaniju. To nije pitanje jednog ili dva sastanka, pregovore smo počeli u maju 2017. godine. Tri i po godine su trajali razgovori i pregovori da biste jednog giganta doveli u Srbiju, da imate ovako važnu investiciju za Inđiju, Vojvodinu i celu Srbiju- rekao je Vučić.

 

U fabrici će raditi 560 radnika i proizvodiće se godišnje oko pet miliona  guma, koje su veoma poznate u svetu. Klijenti će biti poznati svetski brendovi poput „Micubišija”, „Audija”, „Folksvagena” i „Poršea”.

Vučić je naglasio je da će ta investicija biti značajna ne samo za Inđiju već i Vojvodinu i celu Srbiju i podsetio na podatak da je u ovom sremskom gradu stopa nezaposlenosti svega 3,7 odsto i da će taj broj od 1.548 ljudi, koji su nezaposleni biti dodatno smanjen.

-Verujem da i u drugim sremskim mestima tog problema više neće ni biti. Ova investicija donosi novu tehnologiju, novi pristup i veliku pobedu Srbiji. Očekujem da i na dalje uspemo u privlačenju investitora, što nije lako u vreme korone. Mi danas u sred trećeg talasa kada je najteže uspevamo da postavimo kamen temeljac za Tojo tajers.- rekao je Vučić.

 

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak čestitao je građanima istorijski dan za opštinu, jer je Inđija od danas krupnim slovima upisana na privrednu mapu ne samo Evrope, već i celog sveta. On je podsetio da je lokalna samouprava u prethodne četiri godine u potpunosti komunalno opremila severoistočnu radnu zonu i tako su se stekli uslovi da se odgovori na potrebe najzahtevnijih investitora.

– Rezultat investicija je bolji život svakog stanovnika Inđije, ali i cele Srbije. U prethodne tri godine, koliko su trajali pregovori sa japanskim investitorom, samo u Inđiji organizovano je 29 poseta predstavnika Tojo tajersa i „Micubiši” korporacije. Nijednog trenutka nismo gubili veru i nadu, nismo bili nijedan sekund umorni, jer smo znali da činimo pravu stvar. Znali smo da će ova investicija doprineti kvalitetnijem životu svakog čoveka u Inđiji, njegove dece, kao i dece u celoj Srbiji-rekao je Gak i

Prisutnima se obratio i NJ.E. Takahiko Katsumata, ambasador Japana u Republici Srbiji, koji je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što prisustvuje početku realizacije jedne investicije kao što je izgradnja fabrike guma „Tojo tajers“.

-Ovo je do sada najveća investicija Japana u Srbiji. Nadam se da će ovaj projekat pomoći kompaniji da se proširi na evropska tržišta. Želeo bih da se zahvalim predsedniku Srbije, cenim podršku, koju je ova investicija dobila od Vlade- rekao je ambasador Japana u Srbiji.

Hala u Inđiji će zahvatati oko 20 hektara, glavni izvođač radova biće japanska kompanija „Takenaka”, ali biće mesta i za domaće građevince kao podizvođače. Rok za završetak radova je april 2022. godine, nakon čega se očekuje da fabrika godišnje proizvodi pet do 10 miliona guma premijum klase za tržište Evrope i Rusije. Opština Inđija je obezbedila zemljište površine 63 hektara i neophodnu infrastrukturu. Kako se moglo čuti, važno je napomenuti da će prosečne plate zaposlenih biti veće od republičkog proseka.

 

Takaši Šimicu: Fabrika guma Tojo tajers u Inđiji gotova do aprila 2022.

Generalni direktor korporacije Tojo tajers Takaši Šimicu obratio se prisutnima putem video poziva i tom prilikom izjavio je da će gradnja te fabrike biti završena do aprila 2022. godine. Fabrika u Inđiji će do 2023. godine sa oko 560 srpskih radnika proizvoditi godišnje pet miliona Tojo guma, rekao je Šimicu.

-Pažljivo smo tražili lokaciju, konkurencija je bila veoma jaka i našli smo savršeno okruženje u Srbiji- rekao je Šimicu i dodao da će fabrika u Inđiji snabdevati tržišta u Evropi, na Bliskom istoku, Africi i Severnoj Americi.

-Iako je ovo već osma fabrika kompanije Tojo, ona će imati veoma bitnu ulogu u unutar našeg globalnog lanca snabdevanja- naglasio je on.

M.Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.