15.10.2020.
Društvo

MINISTAR ZORAN ĐORĐEVIĆ POSETIO NOVE BANOVCE

Ekonomsko osnaživanje žena za rodnu ravnopravnost

Povodom  Međunarodnog dana seoskih žena, Zoran Đorđević, ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja posetio 9. oktobra Udruženje žena „Mimoza“ u Novim Banovcima, gde ga je dočekao sa svojim saradnicima dočekao predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović,  kao i predstavnice ovog udruženja.

Ekonomsko osnaživanje žena je veoma važan segment u radu Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna  pitanja,  naglasio je resorni ministar, pri poseti  ženama, koje rade i žive na selu i koje privređuju na svoj način.  Nadležno Ministarstvo svake godine odvaja sredstva za projekte za ekonomsko osnaživanje žena, a Đorđević je tom prilikom rekao da je u pripremi  zakon o socijalnom preduzetništvu. Zakon bi trebalo da, između ostalog, omogući da socijalno preduzetništvo ne bude tabu tema, već da pokaže da država, želi da osnaži žene.

– Da podstičemo, ne samo njihov ostanak na selu, već i u zemlji. Važan je segment i kada je u pitanju rodna ravnopravnost  i diskriminacija, jer podsticanje žena na ekonomsko osnaživanje je najbolji način borbe protiv diskriminacije, ali  i  u borbi za rodnu ravnopravnost, rekao je između ostalo ministar Đorđević.

Đorđe Radinović je naveo da je Stara Pazova dobar primer rodne ravnopravnosti s obzirom na to da u tom mestu postoji veliki broj žena preduzatnica, kao i na vodećim mestima u samoj lokalnoj samoupravi.

– Mi kao lokalna samouprava podržavamo  svih deset udruženja žena, jer sva vredno rade i njihove članice pokazuju koliko mogu da privređuju.  Uvek smo spremni da im pomažemo, kao i veliki broj  žena u privredi, poljoprivredi, turizmu, ugostiteljstvu. Ima mnogo žena vlasnica firmi, lokala,  a ako se osvrnemo na lokalnu vlast, i tu su žene zastupljene u velikoj većini, tako da smatram da smo dobar primer rodne ravnopravnosti, naglasio je predsednik Radinović.

Na ekonomsko osnaživanje žena odnosi se i projekat, koji je uz  Ministarstvo podržala  i Opština Stara Pazova, a u narednom periodu realizovaće ga Centar za istraživanje Dunavskog regiona, čulo se takođe ovom prilikom.

Jasmina Antonović, predsednica udruženja, koje traje više od 20 godina se zahvalila na poseti ministru, ali i na podršci Opštini i Mesnoj zajednici.

–Nadam  se da ćemo  i u narednom periodu da radimo  istim tempom i trudićemo se kao i do sada, gde god da odemo da u najlepšem svetlu predstavimo sredinu iz koje dolazimo, rekla je Jasmina Antonović. Humanitarni rad  je deo njihovih aktivnosti, pored čuvanja tradicije ovog dela Srema, što su i prikazale na izložbi svojih ručnih radova i domaćih proizvoda.

  Zdenka Kožik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.