17.09.2020.
Poljoprivreda

AGENCIJA ZA RURALNI RAZVOJ IRIGA

Pomoć poljoprivrednicima za IPARD sredstva

Agencija za ruralni razvoj Iriga je osposobljena da zainteresovanim proizvođačima pruži sve potrebne informacije, ali i pribavi svu potrebnu dokumentaciju za apliciranje kod IPARD fondova.

IPARD programi, koji podrazumevaju predpristupna sredstva iz fondova EU, kroz različite mere pružaju pomoć poljoprivrednim proizvođačima i preduzetnicima. Mera 7 je otvorena u junu, a rok za prijavu projekata je 1. oktobar. Ona se odnosi na ulaganje u fizičku imovinu, diversifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i ulaganje u fizičku imovinu i nekretnine poljoprivrednih gazdinstava.

– Možemo reći da su meštani naše opštine zainteresovani za ova sredstva. Sredstva koja su planirana za Meru 7 iznose oko 20 miliona evra i realizuju se preko Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i preko Uprave za agrarna plaćanja. Sredstva se povlače po završetku investicije, dakle, dobijaju se na kraju. To znači da vlasnik poljoprivrednog gazdinstva ili mikro i malog preduzeća, preduzetnik, koji zadovoljava uslove, nakon potpisivanja ugovora sa Upravom za agrarna plaćanja, ulaže sopstvena sredstva ili ona koja povuče preko naših fondova ili banaka. Po završetku investicije, kada se konstatuje činjenično stanje na osnovu projekta i na osnovu svih analiza, sredstva se vraćaju korisniku – pojašnjava postupak Fedor Pušić, direktor Agencije za ruralni razvoj opštine Irig.

Potencijalni korisnici se najviše interesuju za razvoj seoskog turizma, to su poljoprivrednici i vlasnici malih i srednjih preduzeća, ali i oni koji se već bave ugostiteljstvom. IPARD podržava i one koji se već bave ugostiteljstvom, ali daje i sredstva za samu izgradnju objekta za davanje turističkih usluga smeštajnog tipa, maksimalno do 30 ležajeva. Kod postojećih objekata, omogućena je nabavka repromaterijala, osnovnih sredstava, mašina, opreme za sobe, kuhinje… Takođe, sredstva su odvojena i za pejzažnu arhitekturu, za sam sportsko-rekreativni sadržaj na lokaciji gde se investira.

– Za našu opštinu je ovo značajno, jer mi razvijamo turizam, vinarstvo, voćarstvo i poljoprivredu kao svoje pravce razvoja. Kroz IPARD program sami korisnici mogu povući sredstva za poboljšanje turističkih i prerađivačkih sadržaja za potrebe potencijalnih korisnika. Poboljšaće uslugu u ponudi proizvoda od voća, mesa, mleka, svim turistima koji dolaze ovde. Urediće se i pejzaž, uradiće se pešačke staze, lociraće se nove potencijalne staze za uživanje turista, sve će to poboljšati našu sadašnju ponudu – ukazuje Fedor Pušić.

A već sada ima dobrih hotela, šuma, jezera, manastira…

On dodaje da su mnogi irišku opštinu prepoznali kao turističku destinaciju, a kroz sredstva iz ove mere IPARD-a ta ponuda se može dalje uspešno razvijati.

– Karakteristično za našu opštinu je vinski, verski i banjski turizam. Kada je etno turizam u pitanju, imamo u ponudi seoska domaćinstva, imamo salaše, ali toga je još malo i treba poraditi na povećanju njihovog broja, u cilju razvoja turizma i ekonomskog stanja naših poljoprivrednika – rekao je Fedor Pušić i ukazao da ARR Iriga stoji na raspolaganju svim potencijalnim korisnicima IPARD-a.

Agencija je za to sertifikovana i može da pomogne svakom zainteresovanom klijentu koji želi da konkuriše za ova sredstva. Da ga usmeri kako da konkuriše, kako da uradi aplikaciju, a tu su i kvalifikovani ljudi koji mogu da servisiraju potrebnu dokumentaciju.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.