20.07.2020.
Izdvojena vest

ŽETVA U IRIŠKOJ OPŠTINI

Dobar rod i kvalitet pšenice

U iriškoj opštini se žetva pšenice privodi kraju, budući da je skinuta sa preko 95 procenata zasejanih površina. Deo iriškog atara je i na padinama Fruške gore, gde su, uglavnom, zasađeni voćnjaci. Kao predusev, nekad se seje ozima pšenica koja bude dobrog kvaliteta, ali se ona skida tek na kraju žetve, s obzirom na to da vlasnici kombajna uvek prvo obave žetvu na ravnim i pristupačnim njivama. Kvalitet hlebnog zrna je bio dobar, tokom proleća je bilo perioda sa manje padavina, ali su majske kiše dobro došle ovoj kulturi i popravile su stanje useva.

– Sunčani period tokom juna je doprineo kvalitetu, pogotovo hektolitarskoj težini zrna, koja je izuzetno bitna mlinarima, jer veći hektolitar znači bolji kvalitet brašna – kaže za naše novine Fedor Pušić, direktor Agencije za ruralni razvoj Iriga.

Prinosi pšenice se u iriškoj opštini kreću od šest do devet tona po hektaru. Ovi prinosi se odnose na pšenicu koja je zasejana na vreme i na kojoj su sprovedene sve potrebne agrotehničke mere. Fedor Pušić ukazuje na to da se tokom ove žetve pokazalo da su sorte pšenice stranog porekla nešto bolje nego domaće. Kao primer za to navodi i iskustva Stevice Jankovića, mladog poljoprivrednog proizvođača iz Neradina, koji je imao zasejanih 42 jutra pšenice i to od sledećih firmi: „Axireal“ sa sortom „Nogal“, zatim „Rajvajzen“ sa sortom „Sofru“ i „Sigenta“ sa sortom „Ingen“. Ovaj proizvođač je imao prinos od 4.550 kilogram po jutru, odnosno oko osam tona po hektaru.

– Trenutno je cena pšenice 20 dinara po kilogramu. Možemo reći da je to cena koja pokriva troškove uloženih sredstava i donosi proizvođaču određenu zaradu, za razliku od ječma koji je imao dobar prinos, ali malu cenu od svega 15 dinara po kilogramu – ističe Fedor Pušić.

On dodaje da i ova situacija pokazuje koliko su bitna udruživanja poljoprivrednika i skladištenje proizvoda u sopstvenim magacinima, kako bi se sačekao plasman proizvoda kada je cena najbolja.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.