01.04.2020.
Aktuelno, Izdvojena vest, Koronavirus

IRIG

Dezinfekcija svih sela

U iriškoj opštini od 16. marta se dezinfikuju javne površine i ustanove, a ovaj posao je poveren JP „Komunalac“ Irig. Direktor JP „Komunalac” Aleksandar Manojlović je istakao da je dezinfekcija započela prvo u ustanovama koje rade, pre svega, Domu zdravlja, opštinskoj zgradi, zgradi policije... Ustanove koje rade redovno ili redukovano se redovno dezinfikuju, u što kraćem vremenskom intervalu.

No, u cilju da se građanima omogući da i sami dezinfikuju svoje kuće i stanove u iriškoj opštini su otvoreni punktovi sa rezervoarima  u kojima se nalazi sredstvo za dezinfekciju, a preporuka je da građani prilikom jednog točenja maksimalno uzmu dve litre ovog dezinfekcionog sredstva. Ono je za sve građane besplatno. Kako saznajemo od Miodraga Bebića, zamenika predsednika Opštine, ovo postavljanje dezinfekcionih sredstava je bilo u njegovoj nadležnosti, a realizovano je u saradnji sa rumskim „Vodovodom“, kada su u pitanju Irig i Vrdnik, ali i uz pomoć predsednika saveta ostalih MZ gde su ovi rezervoari postavljeni. 

– Moja je obaveza da u ovim rezervoarima uvek ima dezinfekcionog sredstva. Ove punktove nismo postavili samo u Grgetegu, Dobrodolu i Maloj Remeti jer su to mesta koja imaju manje od 100 stanovnika – ističe Bebić

Od Miodraga Bebića saznajemo i da je Vinarija „Kovačević“ obezbedila donaciju određenih količina 70 procentnog etanola koji je podeljen po prodavnicama i poštama.

Istovremeno, poslednjih dana marta u iriškoj opštini su, zajedničkom akcijom,  dezinfikovane ulice

– Agencija za ruralni razvoj Iriga je nabavila sredstvo za dezinfekciju od rumske Veterinarske stanice. Predstavnici svih MZ, u saradnji sa članovima Štaba za vanredne situacije Iriga su organizovali dezinfekciju. Mogu da istaknem  da su se u ove aktivnosti, na svoju inicijativu, uključili i poljoprivrednici koji su svojom mehanizacijom obavili dezinfekciju, a uglavnom je reč o predsednicima saveta mesnih zajednica koji se bave i poljoprivredom. Imamo i ponudu poljoprivrednika da se , po potrebi, ova akcija ponovi. Uradili smo sva mesta u iriškoj opštini, a plan nam je da i sledeće nedelje ponovimo dezifekciju ulica – istakao je Fedor Pušić, direktor ARR Iriga, dodavši da su ulice tretirane sredstvom „Dikont“, kaže Fedor Pušić.

Jedan od poljoprivrednika koji je učestvovao u ovoj akciji je Tomislav Stanojčev, predsednik Saveta MZ Irig koji je organizovao ovu akciju u Irigu. On kaže da je dezinfekcija sela započela 28. marta i to prvo Iriga i Vrdnika, a potom i ostalih sela, koja su sva dezinfikovana u ovom, prvom krugu. 

U dezinfekciji ulica su nam pomogli naši poljoprivrednici, dobrovoljno su se javljali, mnogi se javljaju jer žele da pomognu,  da prskaju ulice i trotoare i to sa svojom poljoprivrednom mehanizacijom.

I ja sam učestvovao u ovoj akciji, a po potrebi ćemo to i dalje raditi – rekao nam je Tomislav Stanojčev. 

Imajući u vidu da je Tomislav poljoprivrednik pitali smo ga i kako se  u uslovima vanrednog stanja obavljaju poljoprivredni radovi. 

– Svi poljoprivrednici koji su tražilidobili su dozvole za kretanje,  mada mogu da kažem da su ljudi revnosni i uglavnom sve te poljopšrivredne poslove obave u vreme dok nije na snazi  policijski čas i zabrana kretanja. Ima svega što je potrebno i posao teče kao i ranijih godina, bez problema – rekao je za naše novine Tomislav Stanojčev.

 S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.