12.03.2020.
Kolumna: Mrtav ugao

MRTAV UGAO

Izdrži legendo

Čuveni brazilski fudbaler Ronaldinjo je napravio pizdariju u Paragvaju. Ne, nije predriblao pola protivničkog tima i zabo golčinu, nego je u zemlju ušao sa lažnim paragvajskim pasošem. Vest je obišla svet brzinom munje, praćena slikama Ronaldinja i burazera mu, kako sede u holu hotela i bivaju ispitivani od strane paragvajske policije.

Jedan od najboljih igrača u istoriji koji su pikali loptu na travnatom terenu je sve, samo nije dosadan lik. Takav je bio oduvek. Lakoća i radost sa kojom je igrao, napravili su od njega ikonu svetskog fudbala. Proturao je loptu kroz noge, vrteo, driblao, dodavao leđima, zatezao slobodnjake preko i ispod živog zida. Dal’ mu je na licu bio osmeh ili kokainski grč, to sad nije bitno, ali čovek se igrao i uživao u tome.

U Barsi je bio bog, dobijao je ovacije čak i od Realovih navijača. Osvojio je Svetsko prvenstvo 2002. godine, a 2004. i 2005. je bio proglašen za najboljeg igrača sveta. Malo li je.

E sad, ljudi se pitaju, pa šta mu sve ovo treba. Zašto upada u probleme? Pa jednostavno, čovek je Brazilac. To je ludo, to nema mira. Kada bih sad krenuo da nabrajam redom problematične brazilske fudbalere i njihove gafove, ne bih završio do sutra.

Ipak, nešto ga izdvaja od svojih problematičnih kolega. Nije kao Edmundo Životinja, ili Adriano koji se slika sa automatskom puškom u ruci i obilazi favele. Ne, on svojim šarmom i opuštenom pojavom osvaja milione fanova širom sveta i danas, kada ne igra više fudbal.

Ima ogroman marketinški potencijal i sjajno ga koristi. Skoro je bio i u Beogradu kako bi snimio reklamu za poznati lanac kladionica. Čovek se pojavio, snimio nekoliko kadrova, uzeo kintu i zapalio. Njegovo bogatstvo je procenjeno na 90 miliona dolara.

Ipak, u domovini mu baš ne cvetaju ruže. Pogane brazilske vlasti nisu dozvolile mučeniku da se oženi sa svoje dve devojke. Živeli su srećno zajedno, one imale svoje spavaće sobe gde bi ga opsluživale. Ili on njih. Kako god. Al jebiga, zakon ne da.

Zatim je Ronaldinjo upao u još dublji kanal. Palo mu je na pamet da zajedno sa svojim burazerom poseče neku šumu i napravi ribnjak. Opet su ga nadležni uzeli pod svoje i ojadili ga za osam miliona dolara. Bio je optužen i za utaju poreza, a prošlog leta su mu oduzeti i brazilski i španski pasoš. Inače je proglašen za turističkog ambasadora Brazila. Ludilo.

Pasoši su mu ubrzo vraćeni, a zašto je u Paragvaj ušao sa lažnim, to nikom nije jasno. Pogotovo zbog činjenice da mu za ulazak u tu zemlju taj dokument nije ni trebao. Zbunio se čovek, dešava se.

Bilo kako bilo, može se reći da mu nije lako. Treba imati hrabrosti pa se uhvatiti u koštac sa svim problemima koje težak život bivšeg sportskog radnika donosi. Da ne pričam o 57 imanja koje moraš da održavaš i brineš o njima. Tu je i vaskoliki ženski svet koji vazda nešto traži. Teško je. I na kraju, šta reći nego – izdrži legendo, uz tebe smo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.