27.01.2020.
Izdvojena vest

JP „KOMUNALAC“ RUMA

Stigao novi autosmećar

Kako je najavljeno krajem protekle godine, 21. januara je u JP „Komunalac“ Ruma stigao novi i najsavremeniji autosmećar, znatno većeg kapaciteta od postojećih koje je imalo ovo javno preduzeće. Reč je o kamionu marke „Iveco stralis“ sa nemačkom nadgradnjom „Stummer“.

– To je jedan od najsavremenijih kamiona u ovoj delatnosti, a poznato je da je naša osnovna delatnost sakupljanje, odvoženje i deponovanje smeća. „Komunalac“ je imao potrebu za jednim ovakvim vozilom, s obzirom na stanje postojećeg voznog parka i autosmećara. Želim da zahvalim lokalnoj samoupravi što su nam izašli u susret i što su rebalansom budžeta za prošlu godinu odobrili sredstva od 10 miliona dinara za pomoć pri kupovini – rekao je prilikom primopredaje Dragan Panić, direktor JP „Komunalac“. Vrednost kamiona koji je kupljen na lizing iznosi 240.000 evra. Njegov kapacitet je 22 kubna metra i zahvaljujući tome ovim kamionom će se u jednom navratu pokupiti količina smeća za koju je ranije bilo potrebno dva do tri puta izlaziti na teren.

– Nov kamion ne zahteva toliko održavanja, što jeste jedna velika ušteda. Ovih dana je aktuelno zagađenje vazduha, a ovaj kamion je sa evro 6 motorom, što znači da je zagađenje minimalno ili da gotovo i ne postoji. O potrošnji goriva da i ne govorim. Sam način na koji radi i skuplja smeće je takav da ćemo imati značajne uštede u ljudstvu i eksploataciji kamiona – dodao je direktor Panić.

Sa novim kamionom JP „Komunalac“ sada ima ukupno pet autosmećara. Nebojša Gajić, generalni direktor kompanije „West Truck“, ovlašćenog distributera „Iveco“ vozila i „Stummer“ nadogradnje, prisustvovao je primopredaji autosmećara i tom prilikom istakao da su ova vozila i nadogradnja najmoderniji u svetu i da ispunjavaju najsavremenije ekološke standarde.– Kada je i emisija gasova i sve ono što negativno utiče na vazduh u pitanju, ovo je nešto što je apsolutno u rangu evropskih gradova i čestitam „Komunalcu“ i gradu Ruma što su se odlučili za nabavku najbolje moguće opreme koja u ovom momentu postoji – rekao je Gajić.

On je dodao da je JP „Komunalac“ u ovoj nabavci imao i podršku KWF-a, a reč je o Fondu nemačke vlade, koji u nabavci participira sa osam procenata, upravo radi unapređenja ekoloških standarda za smanjenje emisije izduvnih gasova za više od 20 posto. Na ovaj način je napravljena ekonomizacija ušteda i u ekološkom, i ekonomskom smislu.

– Održali smo i obuku za radnike. Isporuku naših vozila radimo na najprofesionalniji mogući način. Prvo, zbog bezbednosti, drugo, da bi svi oni koji su korisnici direktno na vozilu naučili na koji način da upravljaju, na koji način da rešavaju eventualne probleme i da budu osposobljeni u svakom momentu za ono što treba da rade – rekao je Nebojša Gajić.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.