02.01.2020.
Kolumna: Četke & Metle

SADA & OVDE

Kraj godine

Još jedan i još jedne. I da vidimo šta smo imali, molim: proleće, komada jedan, leto komada jedan, jesen komada jedan. Zima? Pola pišem, pola pamtim. Sve u svemu, ništa naročito. Godina ko godina. Nemam običaj da se osvrćem unazad, ali za ovom godinom stvarno neću žaliti. Iskreno, ne žalim ni za jednom, naročito u poslednje vreme, ali ne nadam se ni nekim naročito lepim godinama koje slede. Jer, kad se natovari na vrat više od pet decenija, šta čovek da očekuje? A tek žena?

Nisam više ni u fazonu donošenja odluka. Ono u stilu, od nove godine više neću pušiti. Od nove godine ću ići na vežbanje, od nove godine neću jesti slatkiše. Sve odluke sam davno donela i sva obećanja davno prekršila. Nešto se mislim, život je previše stresan da bismo bili tako rigidni prema sebi. Kad je čovek mlad onda ima i volje i nade da nešto može da promeni, kad ostari shvati da ide nekom utabanom stazom koju baš i nije sam tabao. Ali,  dobro, daj bože zdravlja, što kažu babe, a babe su uvek u pravu. Babe su zakon.

A gde ćete za doček? Ako imate godina kao ja, dakle mnogo, verovatno ste odavno shvatili da više niste za dočeke. Spava vam se već u jedanaest, ne možete bog zna koliko ni da popijete, a ruku na srce i nije neki izbor mesta na kojima biste mogli da se osećate prijatno. O društvu da ne govorim. Pomalo su vam se svi smučili i sad samo još treba i novu godinu da čekate sa njima. Žudite za samoćom i mirom i jedva čekate da ostanete sami i da nikog ne gledate. Ako je tako, e onda ste sigurno nagurali više od 50. Vi ste moj broj i razumemo se sto posto. Ako ste ne daj bože ženskog pola verovatno ćete praznike iskoristiti da uradite nešto pametno, na primer da operete zavese ili nešto slično. Nakuvaćete ručkova da imate do Sv. Jovana i popeglaćete sav neopeglan veš. Znam vas. A ako imate sreće da ste muško, e onda vam se može mnogo štošta. A to „štošta“ sigurno neće biti ni peglanje veša ni brisanje prozora, a boga mi ni pranje zavesa. No dobro, da ne preteram u feminizmu, sve u svemu, pred vama je urnebesan provod i ja vam na njemu od srca čestitam, jer i sama planiram tako da se zabavim narednih dana. Ja ću naravno zaobići „štošta“, ali zato zavese neću.

Neću vam poželeti srećnu novu godinu, srećne su odavno prohujale. Želim vam samo zdravlja, za ostalo se sami snađite.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.