27.12.2019.
Društvo

DOM ZDRAVLJA

Novi sanitet stigao u Dom zdravlja

Pećinački Dom zdravlja „Dr Dragan Funduk“ jedna je od 12 zdravstvenih ustanova iz cele Srbije kojima su 16. decembra uručeni ključevi novih sanitetskih vozila sa pratećom medicinskom opremom. Direktorki ove ustanove Dubravki Cvetković Mićić ključeve novog saniteta uručio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, u prisustvu ministarke pravde Nele Kuburović.

Novo sanitetsko vozilo, vredno 4,8 miliona dinara, značajno će poboljšati vozni park Doma zdravlja, kaže Dubravka Cvetković Mićić.

– Pre dve godine smo takođe nabavili jedno novo, kompletno opremljeno sanitetsko vozilo, a u međuvremenu smo kompletno remontovali dva saniteta koje imamo odranije, tako da sada raspolažemo sa 4 ispravna i kompletno opremljena sanitetska vozila, što svakako doprinosi unapređenju zdravstvene usluge koju naša ustanova pruža građanima na terenu – izjavila je Cvetković Mićić. Dodala je da kada je u pitanju rad hitne službe, otežavajuću okolnost predstavlja samo to što po normativima Ministarstva zdravlja, u odnosu na broj stanovnika, ustanova na čijem je čelu ima odobrenu samo jednu medicinsku ekipu u smeni, kao i to što Dom zdravlja nema odobrenu službu kućnog lečenja, pa te poslove na sebe preuzimaju hitna služba, patronažna služba i lekari na terenu.

Sredstva za nabavku 12 saniteta, u ukupnom iznosu od blizu 134 miliona dinara, prikupljena su po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja – oportuniteta, a raspoređena na Javnom konkursu koji je sprovelo Ministarstvo pravde.

Ministar Lončar čestitao je predstavnicima zdravstvenih ustanova, kojima su uručeni ključevi vozila, istakavši koliko je važno da saniteti kao pokretne bolnice budu u dobrom stanju i da imaju adekvatnu, i ispravnu opremu koja zdravstvenim radnicima olakšava posao, dok pacijentima ukazuju potrebnu pomoć.

– Posebno zahvaljujem ministarki Kuburović koja je prepoznala značaj svega ovoga, jer ovo što radimo u proteklih nekoliko godina, mogli su da rade i neki drugi, a nisu. Zamislite u kakvoj bismo danas bili situaciji da se to radilo i ranije, da su ovim tempom snabdevali bolnice sanitetima i neophodnom opremom – rekao je Lončar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.