27.12.2019.
Ekonomija

ODRŽANA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Usvojen budžet za 2020. godinu

Akcenat na kapitalnim projektima

Sednica gradske Skupštine je održana 23. decembra, a pred gradskim odbornicima se našlo 16 tačaka. Na ovoj sednici je usvojen predlog gradskog budžeta za 2020. godinu. Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader je istakao da su ovim budžetom obuhvaćeni svi novi projekti, ali i oni koje bi trebalo završiti u 2020. godini.

– Budžetom su obuhvaćeni kapitalni projekti, koje će Grad Sremska Mitrovica finansirati samostalno ili uz pomoć Vlade Republike i Vlade Vojvodine. Budžet iznosi 3.410.000.000 miliona dinara i nešto je viši u odnosu na prethodnu godinu, a raduje činjenica da nam raste prihod od poreza na zarade. Preko sedam posto je veći prihod poreza na zarade, nego što je to bilo u prethodnoj godini i očekujem njegov dalji rast. Budžet za 2020. godinu obuhvata kapitalne projekte, sredstva za socijalne usluge, zdravstvo, obrazovanje. Tu bih izdvojio projekte kao što je završetak objekta OŠ „Jovan Popović“, izgradnja novog vrtića u Laćarku i sanacija starog objekta,  radiće se rekonstrukcija deonice puta od Zasavice II do Mačvanske Mitrovice, u najavi je i izgradnja mosta preko Bogaza, kapele će se graditi u svim svim selima, zatim, i u planu je da se i ambulanta u Šašincima završi. Opredeljena su i sredstva za izgradnju seoske putne infrastrukture, reč je o javno-privatnom partnerstvu. Planiran je i završetak fiskulturne sale pri OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod“. Vrednost tih radova je milion evra. Kako bismo obezbedili sredstva za realizaciju tog projekta, planiramo da konkurišemo kod ministarstava. Izdvojio bih i izgradnju vodovodne mreže u Ravnju i Radenkoviću. Nadam se da smo uspeli da sagledamo i predvidimo sve ono što bi trebalo isfinansirati u narednoj godini. Ako je nešto propušteno, ili ako se u međuvremenu otvore mogućnosti za nove projekte, rebalnas se uvek može uraditi, rekao je Sanader, koji je dodao da je izuzetno zadovoljan sprovedenim projektima u 2019. godini.

Gradski odbornici su usvojili i predlog projekta javno-privatnog partnerstva, koji obuhvata zamenu postojeće javne rasvete novom LED rasvetom.

– Reč je o novom projektu zamene javne rasvete. Odustali smo od prethodnog, koji je rađen pre dve godine i zastareo je. Ovim projektom su obuhvaćena i sela sa teritorije Sremske Mitrovice. Takođe, ovakav projekat nam omogućava da u narednom periodu kroz IT sektor obezbedimo i digitalizaciju komunalnih usluga. Nadam se da ćemo u martu potpisati ugovor i da ćemo u narednih šest meseci imati kompletnu zamenjenu javnu rasvetu, izjavio je gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Takođe, usvojen je predlog odluke o prodaji brodogradilišta „Sava“.

– Reč je o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu Grada. S obzirom na to da je to preduzeće u stečaju i da Stečajni sud i stečajni poverioci prodaju pravno lice, Grad će prvo kupiti pravno lice, koje poseduje određenu imovinu. Ta imovina je nama vrlo bitna, s obzirom na to da odavno već imamo usvojen koncept grada na dve obale. Imovina Brodogradilišta se nalazi na samoj obali Save u Mačvanskoj Mitrovici i mi smo planskim aktima tamo predvideli novo naselje sa javnim objektima. Kupovinom ćemo doći do objekta i zemljišta, koje ćemo dalje iskoristiti za prodaju i za razvoj tog dela grada. Zgrada Brodogradilišta će, koja datira iz 19. veka i koja je pod zaštitom države, konačno postati vlasništvo Grada, a to znači da ćemo napokon moći njome da upravljamo i da je saniramo, naveo je Vladimir Sanader.

Gradski odbornici su na ovoj sednici usvojili i predlog kojim će rekonstruisani deo Savskog keja biti nazvan po nedavno preminulom direktoru AD „Sava Slavku Dubljeviću“, a usvojen je i predlog postavljanja biste Radovanu Vraniću, koja je u planu da se postavi na igralištu FK „Radnički. Takođe, na ovoj sednici je usvojen i PDR auto-puta Kuzmin – Sremska Mitrovica.

– Kada smo bili na sastanku sa potpredsednicom Zoranom Mihajlović krajem februara, predočena nam je ideja za taj projekat. Za vrlo kratak period smo izradili vrlo ozbiljan planski dokument, koji je vrlo značajan, jer obuhvata imovinsko-pravnu tematiku. Donošenjem ovakvog dokumenta moguće je izvršiti eksproprijaciju kao i izdavanje građevinskih dozvola, koje će omogućiti dalju gradnju i to je velika stvar, istakao je Sanader.

Na poslednjoj sednici Skupštine za 2019. godinu su, pored predloga odluke o donošenju plana detaljne regulacije za kompleks „Hrana produkt“ i predloga odluke o izmenama i dopune o reprogramu duga i uslovnom otpisu kamate, usvojeni i predlog kadrovskog plana Grada Sremska Mitrovica, srednjoročni plan poslovne strategije JKP „Toplifikacija“  za period 2020 – 2022. godine, kao i program obezbeđenja kadrovskih uslova za bolju dostupnost u korišćenju primarne zdravstvene zaštite. Takođe, gradski odbornici su usvojili i programe poslovanja javnih preduzeća i privrednih društava za 2020. godinu i predlog odluke o izmenama odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u javnom sektoru Grada.

Z. Popović

foto: B. Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.