28.11.2019.
Kultura

MUZEJ NAIVNE UMETNOSTI „ILIJANUM“

Jevrejski simboli

„Nit koja nas veže“ je naziv izložbe, otvorene u petak, 22. novembra u Muzeju „Ilijanum“. Postavku čine dela iz fonda ovog Muzeja, na kojima su teme jevrejski motivi. Izložba je organizovana u znak sećanja na žrtve holokausta iz Šida.

Ljubinka Pantić, direktorka Muzeja i autor izložbe Radovan Sremac su otvorili ovu izložbu, koju će posetioci moći da pogledaju do kraja godine.

– Izložba je simboličkog naziva „Nit koja nas veže“, a projekat je finansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Tema izložbe su jevrejski motivi na slikama iz umetničkog fonda Muzeja. Radi se o slikama Ilije Bašičevića Bosilja, a tu su i slike drugih naivaca – kazao je Sremac.

Simboli koji se javljaju na tim slikama jesu primarno i originalno poreklom jevrejski, ali kroz Sveto pismo oni su danas postali univerzalni i svetski.

– Primer na slici je golubica, koja je donela maslinovu grančicu i koja je postala univerzalni simbol mira. Ovom izložbom smo hteli da prikažemo naše slike iz jednog drugog ugla, ali i da se na ovaj način setimo naših sugrađana Jevreja, koji su nastradali tokom holokausta. Oko stotinu Jevreja je ubijeno u Jasenovcu i Aušvicu – ispričao je Radovan Sremac.

Muzeja naivne umetnosti „Ilijanum“ je upravo smešten u nekadašnjoj kući jevrejske porodice Vinterštajn. Otvaranju izložbe prisustvovao je i Aron Albahari iz Saveza jevrejskih opština.

D. Popov

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.