21.11.2019.
Kolumna: Četke & Metle

SADA & OVDE

Sve su priče ispričane

Dok veliki deo Srbije baulja u mraku, uglavnom oni u selima, u koja, sela to jest, treba pošto po to da se vrate svi mladi koji su iz njih pobegli glavom bez obzira, u Beogradu je veselo i razigrano. Naime, uključena je novogodišnja rasveta. Ko nije video beogradsku novogodišnju rasvetu, pojma nema šta su stil i elegancija. Ne, nije to kao na šabačkom vašaru, to je mnogo, mnogo gore. Ali, to je stvar Beograđana i onih koji se tako osećaju. Mi provincijalci možemo samo da sanjamo svetla velegrada, a dok sanjamo mnogi od nas priželjkuju običnu uličnu rasvetu. Priželjkuju je i mnogi u Beogradu, da budemo iskreni. Ne živi se samo na potezu od Slavije do Kalemegdana. Ima Beograd svoje tajne koje vešto krije.

To sa novogodišnjom rasvetom baš nikakve veze nema sa životom, sem možda za one koji su rasvetu prodali gradskim čelnicima, ali meni je bilo zanimljivo pre svega, zato što je taj događaj zapravo označio skori kraj još jedna godine. Da li mi ulaskom u 2020. godinu ulazimo u treću deceniju 21. veka? Ili će se to desiti tek kad uđemo u 2021.? U svakom slučaju troši se i ovaj vek, malo po malo. I šta će ovaj vek lepoga doneti čovečanstvu? Kažu da je 20. vek bio najgori, ali mislim da ima nade za pesimiste. Kako je počeo, 21. se neće dati svom prethodniku. Verujem beskrajno i nepokolebljivo u ljudsko zlo i uvek tipujem na njega, ali mislim da će u 21. veku i priroda malo pridodati sigurnom i utabanom putu ljudske vrste u propast. Dok smo se kerili po planeti, kerili smo se. I vala prilično smo je urnisali. Sad će malo ona da nam vrati. A mi smo, ljudi uopšteno, gadovi sami po sebi, te tako sam sigurna u tu sinergiju i crnu budućnost generacija koje dolaze.

Sad će neko reći, pa gde, pobogu, ode ti? Od novogodišnje rasvete do propasti planete? Mislite da je to dug put? Razmislite malo. Nije to baš tako nemoguće povezati.

Pitam se kakve priče će se pričati u 21. veku? Ideologije su odavno mrtve. Čak je i Fukujamin „kraj istorije“ mrtav. Šta će preživeti kad su sve priče ispričane, još u Bibliji. Ima li ičeg novog pod nebeskom kapom? Ili su nove su samo nove godine?

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.