14.11.2019.
Kolumna: Četke & Metle

SADA & OVDE

Viđen za Ivanjicu

Da napravimo spektakl u Ivanjici! Ovo je bio naslov u jednim dnevnim novinama u nedelju 10. novembra, uoči prvenstvene utakmice Crvene zvezde i Javora iz Ivanjice. To je izgovorio trener ekipe koja se iz Evrope vratila sa devet (9) golova u mreži. Dakle, Evropa nam nije za spektakle, to ćemo raditi u Ivanjici. Da nije tužno bilo bi smešno. Sve što je u vezi sa srpskim fudbalom bilo bi smešno, ali nije. To je pre svega strašno. Imajući u vidu koliko novca se daje tim gnojnim čirevima u obliku fudbalskih klubova. A ne samo da im daje srpska država, nego im eto, daje i Uefa. Kažu da će Zvezda za ulogu „vreće za udaranje“ u LŠ dobiti 20 miliona evra, a Partizan „samo“ pet.

To kako su se naši „večiti rivali“ proveli u Ligi šampiona i Ligi Evrope je, što bi rekao Čeda Jovanović, paradigma čitavog našeg društva. U bilo čemu da se takmičimo sa Evropom prošli bismo isto ovako kao Zvezda i Partizan. Jedino što je u fudbalu to malo merljivije, mislim, devet komada u mreži pa se ti sad slikaj. U drugim stvarima možemo da lažemo i mažemo domaću javnost, mada i tu sve manje. Zar mislite da u sferi obrazovanja ili zdravstva ne gubimo 9:0 ili ako hoćete 13:0? Da budem poštena i dodam i Partizanove primljene golove. Da li smo možda bolji kad je u pitanju socijalna zaštita, komunalna infrastruktura, plate?

Ali hajde malo o „spektaklu“ u Ivanjici. Ili to beše Surdulica? Ne ipak je Ivanjica, nisam pogrešila. Dakle, Zvezda je dotakla samo dno. Istina, ja navijam za Partizan i uopšte mi nije žao što Zvezdin trener ovako lupeta, čak me i veseli. Zamisli samo, posle Londona u kom je „popio“ pet komada, a u sred Beograda ga „nakantali“  sa 4: 0, on najavljuje „spektakl“ U Ivanjici! I pri tom jedva izvuče nerešeno. Mašala, majstore. Pa što nisi pravio spektakl na Marakani ili u Londonu? Šta te sprečilo?

Ovaj „spektakl“ u Ivanjici pokazuje sav besmisao fudbala u Srbiji. Po mom skromnom mišljenju to bi trebalo zabraniti do daljnjeg. Ali, kako čujem ne samo da ga neće zabraniti nego će im još i stadione praviti. Da ima gde da dođe 150 gledalaca, jer toliko ih od prilike dođe na prvenstvenu utakmicu. Horde „navijača“ na računam. Oni su profesionalci i na stadione dolaze kao na posao, da ne kažem, na radno mesto. Sva je prilika da ćemo ubuduće imati super „spektakle“ i u Leskovcu i u Ivanjici i u Surdulici, možda i u Čalmi ili Divošu, da ne kažem Laćarku, ko zna? Lopta je okruga, TNT grupa i dalje hara.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.