14.11.2019.
Kultura

ŠIDSKA BIBLIOTEKA: IZLOŽBA „STAZAMA ŽIVOTA”

Nestvarni svet enkaustike

Ljiljana Jovanović je profesor u penziji, ali svoje penzionerske dane „troši” stvarajući nestvarne slike, rađene neobičnom i ne baš dovoljno poznatom tehnikom – enkaustikom. U sali Narodne biblioteke „Simeon Piščević”, u utorak, 5. novembra otvorena je njena 11. po redu samostalna izložba, pod simboličnim naslovom „Stazama života”. U prijatnom ambijentu, Šiđani su mogli da uživaju u rapsodiji boja i otkrivaju novi svet slikarstva.

Svoj slikarski put Ljiljana Jovanović  počinje 1991. godine, a slikala je temperama, lavir tušem, gvašem, uljem, pastelom, voštanim bojama i  u jednom trenutku otkrila enkaustiku. Izložene su slike, nastale od 1995. godine do sada, a poslednju izložbu je imala 2014. godine. Posetioci su mogli da vide oko 80 radova koje je slikarka izabrala za ovu postavku, a uglavnom su to slike nastale tehnikom enkaustika, za koje je dobila brojne pohvale.

– Radi se o specifičnoj tehnici, koja se radi specijalnom peglom za enkaustiku. Ta mala pegla se okrene, na površinu pegle se nanosi voštana boja i peglom se slika. Za izradu jedne slike potrošim jedan do dva sata – priča Ljiljana.

Slike ne prodaje, jer nema zainteresovanih. Učestvovala je na mnogim izložbama, gde obično dobije izuzetne pohvale za svoj rad. Ne krije da se zaljubila u enkaustiku, mada joj mnogi sugerišu da radi i neke druge tehnike. Ljiljana nam je rekla i o idejama za slike.

– Ideje pronalazim u životu. Zato sam ovu izložbu i nazvala „Stazama života”. U životu je čas oblačno, čas sunčano, ima lepih i ružnih trenutaka. Ali, nažalost, život otiče – kaže slikarka.

Autorka je izlagala i na kolektivnim izložbama u Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Dobitnik je nagrade za životno delo „Filip Višnjić” za 2018. godinu.

Izložba je otvorena do 15. novembra.

D. Popov

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.