04.11.2019.
Izdvojena vest

OBELEŽENO 75 GODINA OD OSLOBOĐENJA SREMSKE MITROVICE

Više od sedam decenija slobode i napretka

Svečanošću na novouređenom platou između potpuno rekonstruisane zgrade Železničke stanice i obnovljenog Spomenika oslobodiocima grada, u četvrtak, 31. oktobra, obeležena je 75. godišnjica od oslobođenja Sremske Mitrovice. Svečani program su obeležile poruke mira i slobode, a o istorijskim činjenicama o oslobođenju najvećeg sremskog grada govorili su dr Nenad Ninković, docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i veteran Drugog svetskog rata Gavrilo Vinčić. Prisutnim građanima, koji su se okupili u velikom broju, obratio se i bivši gradonačelnik Sremske Mitrovice, a sadašnji ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Svečanosti obeležavanja ovog važnog datuma za Sremsku Mitrovicu prisustvovao je i gradonačelnik Vladimir Sanader i ostali predstavnici lokalne samouprave, kao i predstavnici Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata.

Branislav Nedimović je ovom prilikom istakao da se oslobodioci Sremske Mitrovice nikada ne smeju zaboraviti, a da se sloboda mora čuvati.

– Najmanje što možemo da uradimo za ljude, koji su dali svoj život za vreme Drugog svetskog rata, kada su na teritoriji Mitrovice izvršeni stravični zločini NDH, jeste da ih se sećamo i da obeležavamo oslobođenje na ovakav i sličan način. Oni su ti koji su nam doneli slobodu i to nikako ne smemo da zaboravimo. Neka svetlost koja obasjava ovaj Spomenik oslobodiocima grada i Železničku stanicu, koji su simboli obnove Mitrovice posle 1944. godine, bude simbol večne slave, napretka ovog grada koji je mnogo propatio u svojoj prošlosti, rekao je Nedimović.

Dr Nenad Ninković je naveo da je Sremska Mitrovica imala važnu ulogu u oslobođenju tokom Drugog svetskog rata.

– Sremska Mitrovica je grad koji je činio jedan deo Sremskog fronta, nastalog odmah po padu Beograda. Mitrovica je bila grad koji je omogućavao dalje oslobođenje i prodor partizana i Sovjetske artiljerijskih snaga radi donošenja slobode. Ovde su se odigrale važne borbe, bilo je angažovano mnogo jedinica Narodnooslobodilačke vajske. Svakako, najpoznatija je 16. Divizija, koja je ušla u grad i donela slobodu Mitrovčanima. Jedna od borbi, vođena je upravo na mestu gde se sada nalazimo, na novouređenom platou. Kada je pruga prekinuta, partizani su jednim delom ušli u grad kroz teren na kome na kome obeležavamo ovaj značajni jubilej , a drugi deo vojske je ušao kroz Jaliju. To su bile glavne snage koje su oslobodile Sremsku Mitrovicu, naveo je Ninković.

Veteran drugog svetskog rata Gavrilo Vinčić je izjavio da se borba za slobodu mora čuvati od zaborava.

– Kao učesnik u Drugom svetskom ratu želeo bih da prenesem mlađim generacijama- čuvajmo slobodu, jer smo za nju dali mnogo žrtava, nije je lako osvojiti, zato je moramo sačuvati, izjavio je Gavrilo Vinčić.

Z. Popović

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.