09.09.2019.
Izdvojena vest

„VIŠNJIĆEVI DANI” U ZNAKU VELIKOG JUBILEJA

Filip Višnjić otac srpskog epskog pesništva

Manifestacija „Višnjićevi dani“ po četrdeseti put zvanično je otvorena u Šidu u četvrtak, 5. septembra podizanjem Višnjićeve zastave na jarbol ispred Kulturno – obrazovnog centra i kratkim umetničkim programom.

Srđan Malešević, direktor KOC-a je rekao da manifestacija traje nekoliko dana.

– I ove godine mi smo se potrudili da to bude na onaj način kako smo navikli, da manifestacije traje nekoliko dana, da se okupe veliki pisci, da se setimo Filipa Višnjića, a odlazak na njegov grob samo „podiže” nivo ovog događaja – rekao je Malešević.

Centralni deo svečanosti, koji je posvećen slepom srpskom guslaru Filipu Višnjiću održan je u subotu, 7. septembra u Višnjićevu, polaganjem venaca na grob „srpskom Homeru“. U ime lokalne samouprave venac je položio predsednik Skupštine opštine Šid Velimir Ranisavljević, a istoričar Slobodan Rudić kratkom besedom o Filipu Višnjiću, podsetio na izuzetan život ovog čuvara epske poezije.

Potom je u prostoru etno kuće u Višnjićevu svečano sa radom počela i seoska biblioteka. Čast da prvi dobije člansku kartu imao je protojerej Nikola Probojčić, paroh grčanski.

– Lepo sarađujemo svi zajedno u selu: od biblioteke, udruženja žena, mesne zajednice, kajakaškog kluba. Ovde živimo, tu smo da se ispomažemo i u dobru i u zlu – rekao je protojerej Nikola.

Program je nastavljen u centru sela, pored monumentalnog spomenika Filipu Višnjiću, a nastupila su kulturno – umetnička društva SKUD „Sveti Sava” iz Šida i KUD „Filip Višnjić” iz Višnjićeva. Glumac Aleksandar Dunić izveo je monodramu o vojvodi Jokiću. Ceo ambijent upotpunila su i udruženja žena, koje su kao i uvek pred posetioce iznele sremske specijalitete kojima je bilo teško odoleti, a izložile su i veliki broj ručnih radova, koje sa ljubavlju čuvaju od zaborava.

Poslednjeg dana manifestacije u nedelju, 8. septembra u sali KOC-a održana je Svečana akademija na kojoj su dodeljene nagrade. Višnjićeva nagrada za književnost dodeljivana je od 2001. godine, a prvi dobitnik je bio Dobrica Erić. Nagrada je dodeljivana i narednih osam godina, a potom sledi pauza sve do prošle godine. Ovogodišnji dobitnik Višnjićeve nagrade za književnost, prema odluci žirija za srpsko govorno područje je pisac i akademik Matija Bećković. Višnjićev nagrada za doprinos kulturi i umetnosti se dodeljuje u dve kategorije. Prva je nagrada za mlade do 30 godina, a druga kategorija je za životno delo. Jelena Malić, dobitnik je nagrade u kategoriji mladih, a Đorđe Janjatović za životno delo.

U obrazloženju za dobitnicu nagrade u kategoriji mladih rečeno je da je dala veliki doprinos u razvoju kulture našeg grada, neguje etno melos i prenosi znanje mlađima u oblasti folklora, održava tradiciju što je za pohvalu kada je mlad čovek u pitanju. Svojim pevanjem nikog ne ostavlja ravnodušnim. Đorđe Janjatović je književnik iz Morovića, objavljuje svoja dela od 1981. godine. Prepoznatljiv je i kao prozni pisac, satiričar. Autor je i nekoliko romana.

Po završetku zvaničnog dela programa, Matija Bećković je imao izuzetno književno veče govoreći svoje pesme. Na kraju su dodeljene i zahvalnice svim entuzijastima koji su proteklih četrdeset godina učestvovali u organizaciji manifestacije „Višnjićevi dani”.

D. Popov

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.