09.08.2019.
Ekonomija

JAPANSKI „TOJO TAJERS“ DOLAZI U INĐIJU

U prvoj fazi 523 radnih mesta

Kao bomba, odjeknula je vest da se japanski „Tojo tajers“, jedan od najvećih svetskih proizvođača pneumatika, odlučio da svoju prvu fabriku u Evropi izgradi u Inđiji. Sa tom informacijom, pred javnost je izašao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da će sa dolaskom pomenute kompanije naša zemlja postati najmoćniji proizvođač guma u svetu.

„Tojo tajers“ planira u prvoj fazi ulaganje od oko 400 miliona evra i zaposliće 523 ljudi.

–To će biti izvanredna stvar za ceo Srem i stanovništvo okolnih mesta, Novi Sad i Beograd, rekao je Vučić, dodajući da će u toj kompaniji raditi i inženjeri i visokokvalifikovana radna snaga, kao i da će plate biti za oko 60 odsto više od prosečne plate u Srbiji.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak čestitao je građanima na dolasku japanske kompanije i tom prilikom poručio da su pregovori trajali tri godine, te da je delegacija „Tojo tajersa“, pre donošenja konačne odluke, čak 29 puta boravila u Inđiji.

– Ovo je veliki dan za naš grad, nešto što menja istoriju Inđije, ali ono što je najvažnije, menja privrednu i geopolitičku sliku Srbije, i to je ono što želimo da pošaljemo danas kao poruku – istakao je Gak i pojasnio razloge dolaska ove kompanije u našu zemlju.

– Nijedan investitor ne dolazi tamo gde je politička situacija nestabilna. Kada vam dođe jedna ovakva kompanija, onda je to pokazatelj da su i te kako sigurni u političku stabilnost i uređenost države. Pogotovo to naglašavam kada govorim o japanskim investitorima, koji su toliko precizni da, kada bih vam pričao o ovih 29 poseta, ne biste verovali koliko je tu bilo detalja, koliko je stvari trebalo urediti, da bi od čitave Evrope, izabrali Srbiju i Inđiju – naglasio je Gak.

Vladimir Gak je istakao da je dolazak „Tojo tajersa“ kruna četvorogodišnjeg mandata lokalnog rukovodstva, jer su trudom i radom uspeli da dođu do investicije koja je značajna za građane, ali i za njih.

– Velika je stvar pobediti u trci sa zemljama poput Slovačke i Poljske. Trud se isplatio. Mi ćemo sad imati situaciju, da će nam faliti radne snage. Naše nastojanje je da nakon realizacije 11 investicija, koliko je ugovora potpisano u prethodne tri godine, stopu nezaposlenosti na teritoriji naše opštine, smanjimo ispod dva posto – rekao je Gak, naglasivši da je to stopa nezaposlenosti na kojoj mogu da pozavide i najrazvijenije evropske države i gradovi.

– Mi ćemo i dalje raditi na tome, a moja želja je da u narednih pet godina značajno povećamo i broj stanovnika opštine Inđija, jer za to imamo sve uslove. Na ljudima je samo da prepoznaju Inđiju kao mesto u kojem mogu da žive, jer smo idealna lokacija – istakao je Gak.

Prvi čovek Opštine Inđija podsetio je da je u prethodne tri godine u potpunosti komunalno i infrastrukturno opremljena severoistočna radna zona, takozvana lokacija broj 15, na kojoj će i japanski „Tojo tajers“ graditi svoje postrojenje i to na, po dosadašnjim informacijama, zemljištu površine 60 hektara.

– U blizini te lokacije prolazi i međunarodna železnička pruga Beograd – Budimpešta čija je rekonstrukcija u toku. U samoj industrijskoj zoni putnici će moći da se ukrcaju i iskrcaju za svega tri minuta. Radnici iz Beograda i Novog Sada moći će vrlo brzo da stignu do Inđije vozom, i nadam se da će se opredeliti da se zaposle ovde, gde će dobiti idealne uslove za rad. A vreme provedeno u prevozu, neka zamene vremenom koje će provoditi sa svojim porodicama – kazao je Vladimir Gak.

M. Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.