09.08.2019.
Aktuelno

SREMSKA MITROVICA

Međunarodni festival folklora

Pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i u organizaciji Centra za kulturu „Sirmiumart”, u Sremskoj Mitrovici će se od 11. do 14. avgusta 2019. godine na Žitnom trgu održati 16. međunarodni festival folklora „Srem folk fest“. Generalni sponzor Festivala je mitrovačka firma „Roloplast Mošić”.

Pesmom, igrom i autentičnim kostimima će deo svoje folklorne tradicije predstaviti oko 700 stotina članova folklornih grupa iz 16 zemalja, a to su: Francuska, Bugarska, Meksiko, Turska, Rusija, Gruzija, Bosna i Hercegovina, Španija, Poljska, Rumunija, Slovenija, Severna Makedonija, Hrvatska, Mađarska, Egipat i Srbija. Domaćin Festivala je Folklorni ansambl „Branko Radičević” iz Sremske Mitrovice.

Festivalski koncerti počinju u 20.30 i prethodiće im defilei učesnika centralnim ulicama Sremske Mitrovice od 19.30.

Posetioci će imati priliku da uživaju u raznovrsnoj ponudi gurmanskih specijaliteta i slatkiša i moći će da kupe originalne suvenire i proizvode domaće radinosti.

 

Tamburaško veče

Nakon zvaničnog završetka 16. međunarodnog festivala folklora „Srem folk festa“ u organizaciji Centra za kulturu „Sirmiumart” će 15. avgusta 2019. godine u 20.30 na Žitnom trgu biti održano tamburaško veče „Od begeša do prima”, a pod sloganom „Za nezaborav – Milenko Bobić”. U slučaju lošeg vremena, biće održano u Pozorištu „Dobrica Milutinović”.

Ovo tamburaško veče predstavlja omaž maestru tamburice Milenku Bobiću. Iako etnolog po struci, svojim radom je uspešno doprinosio očuvanju tamburice i tamburaške muzike u Sremskoj Mitrovici i Sremu. Njegovo ime ostaće zauvek upisano u temelje kulturno-umetničke scene Sremske Mitrovice – pokrenuo je rad tamburaške sekcije 1973. godine, bavio se pedagoškim radom, komponovanjem tamburaške muzike, a bio je i dugogodišnji dirigent Tamburaškog orkestra Centra za kulturu „Sirmiumart”.

Raznovrsni repertoar izvešće članovi Tamburaških sastava „Sremska banda”, „Sremci”, „Stara Promenada”, „Čarli bend” (Sremska Mitrovica), „Dobra banda” (Kikinda), „Jurke&Co” (članovi su iz Sremske Mitrovice, Novog Sada i Zrenjanina), „Da ne umre tambura” (Šašinci) i „Neolit” (Starčevo).

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.