09.08.2019.
Kolumna: Četke & Metle

SADA & OVDE

Mačji i ostali dani

Među stotinama međunarodnih „dana“ svega i svačega, nedavno sam naletela na podatak da je 8. avgust Međunarodni dan mačaka. Nisam imala pojma da mace imaju svoj dan, a posebno mi je bilo čudno što je to 8. avgust. Nekako sam bila ubeđena da bi, ako i postoji, to morao biti neki datum u februaru. Ne znam ko i kako utvrđuje te dane, ali moram priznati da mi od svih nemogućih međunarodnih dana ovaj možda i najmanje smeta.

Zamislite, postoji svetski dan peškira, svetski dan papagaja, svetski dan borbe protiv koka – kole, evropska noć slepih miševa, svetski dan nesigurnosti posla, dan ljubaznosti, dan televizije, poezije, dan šuma, dan planina, dan jabuka, dan muškaraca, dan toaleta, naravno sve su to svetski dani. Postoji i svetski dan pešačenja, dan čistih ruku, dan gusaka i svetski dan mladih majmuna. Neke od tih međunarodnih dana priznale su Ujedinjene nacije, ali to nije ni jedan od ovde navedenih, sem dana mladih majmuna koji je, tako kaže Vikipedija, priznat od strane UN i obeležava se 17. aprila. Šta je taj dan i ko su mladi majmuni, nisam uspela da saznam, tako da mislim da je to neka greška i da taj dan uopšte i ne postoji. Zašto bi se samo mladi majmuni slavili, kad su majmuni – majmuni, bili oni mladi ili stari. Logično.

Ali, da se vratim na mačke, moje miljene živuljke. Volim ih zato što su na prvom mestu samosvojne i što ne šišaju ni gazdu, ni gazdaricu. Drugo, neobično su čiste i treće, neće umreti od gladi ako je malo zanemarite. Snaći će se već nekako. U krajnjem slučaju, uloviće miša. Uopšte, mačija priroda me fascinira. Ljudi sa prirodom sličnom mačijoj, verovatno nisu mnogo omiljenu u svom okruženju. Sigurno se mnogo više vole oni koji imaju pseću prirodu. Takvi su em poslušni, em zavisni, em mogu da se izdresiraju. A ajd’ ti izdresiraj mačku. Malo teže. Mada mislim da bi nam bilo mnogo bolje da ima više onih sa mačijom, nego sa psećom prirodom.

Inače, postoji antagonizam među mačkarima i kučkarima, odnosno ljudima koji drže mačke i pse. Obično kučakri ne mogu da smisle mačke, a mačkari pse. Lično, imam psa, ali obožavam mačke. Zato glasam da se 8. avgust stvarno obeležava, a ne da se samo vodi na papiru. I da se ažurira taj spisak međunarodnih datuma, to sa mladim majmunima ne može biti realno.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.