31.07.2019.
Aktuelno

KONFERENCIJA ZA MEDIJE U GRADSKOJ KUĆI

50. Plivački maraton u Jarku

Konferencija za medije povodom jubilarnog Plivačkog maratona Jarak – Šabac održana je u Gradskoj kući. Plivački maraton ove godine će trajati dva dana, i to u subotu 3. i nedelju 4. avgusta. Maraton je nastao u znak sećanja žrtava usled Krvavog marša iz 1941. godine kada je u logoru u Jarku život izgubilo više od 700 ljudi. Prema najavama organizatora Grada Sremske Mitrovice i Grada Šapca, ove godine će se plivati na stazi od 18 kilometara i 800 metara. Učestvovaće omladinci iz Valjeva, Sremske Mitrovice i Šapca, a očekuje se i interesantan prateći program.

Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, naveo je da je održavanje ovakve manifestacije važno, jer se na simboličan način odaje počast žrtvama Krvavog marša.

– Drago mi je da se maraton posle toliko godina od tog nemilog događaja sa istim žarom i entuzijazmom održava i to je jedna tradicija, koja traje 50 godina. Na ledinama, na mestu gde je bio logor u Jarku, biće postavljeno jedno spomen-obeležje sledeće godine. Na taj način želimo da odamo počast žrtvama. Ne bismo smeli da zaboravimo ni Jarčane, koji su se izlagali opasnosti i donosili vodu i hranu ljudima u logoru, izjavio je Kovačević.

–S obzirom na to da postoje problemi u dovođenju vrhunskih plivača, rešili smo da organizujemo Maraton budućnosti na kome će plivati najmlađi. Ove godine je reč o dvodnevnom programu. Prvi dan je u subotu, 4. avgusta u Jarku, gde će se organizovati tradicionalno takmičenje za najbolji kotlić. zatim, sledi istorijski čas, koji govori o suštini ove manifestacije, a to je tragičan događaj Krvavi marš. U nedelju, 4. avgusta će početi plivački maraton. Koristim ovu priliku da sve Mitrovčane pozovem da dođu na Savu. Drago mi je da su dva grada Sremska Mitrovica i Šabac našla rešenje kako ovaj maraton može funkcionisati na pravi način, rekao je Srđan Mitrošinović, direktor Turističke organizacije Grada Šapca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.