26.07.2019.
Aktuelno

ŠIĐANI KAO „ŽIVE KNJIGE”

Slavimo raznolikost

„Žive knjige” – koncept, koji podrazumeva ljude kao knjige koje imaju svoje naslove, imali su prilike da čitaju predstavnici medija, građani Šida i korisnici prihvatnog centra u Šidu. Ovaj koncept  se realizuje  u okviru aktivnosti „Slavimo raznolikost“. U ovom, drugom u nizu događaja u Šidu, „žive knjige” bili su lokalni stanovnici. Oni su govorili o sebi, a korisnici Prihvatnog centra za migrante su ih upoznavali „čitajući ih” kroz razgovor.

– Cilj „Živih knjiga” je da pružimo prostor za priče ljudi sa različitim kulturnim nasleđem, da se čuje kakvi su bili njihovi snovi i njihove želje i kako su oni slični odakle god da dolazimo – rekao je Miroslav Luburić u ime Fondacije „Ana i Vlade Divac“, koja realizuje aktivnosti „Žive knjige”.

„Slavimo raznolikost” obuhvata aktivnosti koje su počele sa realizacijom u junu 2019. godine u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji. Cilj aktivnosti je stvaranje zajedništva i zajedničkog prostora za izbeglice i lokalno stanovništvo u Srbiji, sa manje predrasuda, a više razumevanja.

– Uloga civilnog društva je bila ključna za podršku svima koji su dolazili u Srbiju od početka migrantske krize 2015. Mnoge lokalne i pojedine međunarodne organizacije su stekle iskustvo i znanje o tome kako efikasno da podrže sve one koji prolaze kroz Srbiju uključujući i zaštitu za sve one kojima je potrebna – izjavila je Marija Tomić, predstavnica organizacije „Oksfam“.

Po informacijama iz Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, trenutno je u prihvatnim i centrima za azil smešteno oko 2.600 migranata, van centara ih je oko 380, u parkovima 350. Većina čeka da nastavi put, uglavnom u zemlje Zapadne Evrope.

U Prihvatnom centru u Šidu trenutno je smešteno 150 migranata, uglavnom porodica i većinom su iz Irana, potom iz Avganistana, Tunisa, Sirije, Pakistana, Iraka od kojih 67 dece osnovno školskog i predškolskog uzrasta. U ovom, kao i u ostalim prihvatnim centrima u Srbiji, korisnicima su obezbeđeni obroci, zdravstvena zaštita i školski časovi za decu.

D. Popov

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.