15.07.2019.
Izdvojena vest

TAMBURAŠKI ORKESTAR „BRANKO RADIČEVIĆ“ RUMA

Koncerti u dalekoj Kini

U okviru međunarodne kulturne komunikacije koju Gradski tamburaški orkestar „Branko Radičević“ razvija poslednjih godina, dobijen je poziv da ovaj najbolji tamburaški orkestar iz Rume, nastupi na festivalu „Flowers of The World“, u okviru Međunarodnog hortikulturalnog događaja – „EXPO 2019“ Peking.

Rumski tamburaši su odgovorili na ovaj poziv, tako da su od 20. do 28. juna bili na svojoj velikoj turneji u dalekoj Kini.

– Tokom boravka u Pekingu imali smo sedam nastupa. Šest koncerata održali smo u distriktu u kome se održava Festival, koji je specijalno izgrađen za ovu namenu, 50 kilometara severno od Pekinga. Takođe, celovečernji nastup smo imali u jednom od kulturnih centara Pekinga. U ovom periodu, koji je inače predviđen za evropske zemlje, na Festivalu su pored nas, nastupili folklori iz Poljske i Italije, dok su se prethodno predstavile grupe iz Amerike, Afrike i Azije – govori za naše novine Smiljana Jančić, dirigentkinja i umetnički rukovodilac GTO „Branko Radičević“.

Tamburaši su se kineskoj publici predstavili raznovrsnim repertoarom: pored poznatih dela klasične muzike Šostakoviča, Bizea, Mocarta i Čajkovskog, svirali su kompozicije iz tamburaške literature i pesme iz Vojvodine i sa Kosova, zajedno sa mladom solistkinjom iz Novog Sada, Jadrankom Gojić.

– Utisci su nam veoma pozitivni. Kinezi, kao i brojni turisti, su sa oduševljenjem prihvatili zvuke naše tambure. Od organizatora smo saznali da je njima ova vrsta instrumenta potpuno nepoznata. Posebno im je bilo interesantno, kad su čuli da na tradicionalnim instrumentima izvodimo svetske klasike „Valcer cveća“ i „Figarovu ženidbu“. Od sletanja u Peking, pratila nas je veoma dobra i precizna organizacija. Na raspolaganju smo imali vodiča Li Ting, koja je uz nas bila sve vreme – kaže Smiljana Jančić.

Na žalost, zbog obaveza koje su rumski tamburaši imali svakodnevno, vrlo malo vremena im je preostalo za sam obilazak Pekinga. Zahvaljujući organizatorima posete, imali su ipak priliku da obiđu čuveni Kineski zid, ali i Tjenanmen skver i Zabranjeni grad.

– Bili smo zadivljeni ovim svetskim znamenitostima, njihovom veličinom, pogotovo tradicijom dugom nekoliko hiljada godina. Možda je najveći izazov bila kineska kuhinja. Međutim, već nakon prvog obroka, sa oduševljenjem odbacujemo mogućnost koja nam je bila ponuđena, da možemo da se hranimo u nekim od poznatih lanaca restorana – dodaje Smiljana.

Kada je reč o samom odlasku i pripremama za put, treba reći da je orkestar „Branko Radičević“, po obaveštenju da su prihvaćeni kao učesnici festivala, dobio i obaveštenje da sve troškove smeštaja, ishrane, vodiča, prevoza u Pekingu, snose domaćini.

– Naš trošak je bio da kupimo povratne avionske karte za članove orkestra. Oko 45 odsto od ukupnog iznosa, uspevamo da sakupimo od članova koji su izrazili spremnost da učestvuju u delu iznosa avio karte, a veći deo zahvaljujući donatorima – naša javna preduzeća i ustanove, lokalna samouprava, ali i brojni preduzetnici, koji su nam pomogli da obezbedimo sredstva za put, i bez kojih ovu jedinstvenu turneju ne bi mogli realizovati. Svim donatorima zahvaljujemo na ukazanom poverenju. Našu kulturu i tradiciju, u tako dalekoj zemlji, mislim da smo predstavili na najbolji mogući način. Nakon veoma pozitivnih utisaka od strane organizatora Festivala, nadamo se pozivu i na neki naredni, i to ne samo u Kini, nego i ostalim azijskim zemljama. Hoću da istaknem još, da smo pozvali našeg vodiča i nekoliko ljudi iz organizacije Festivala, da posete našu zemlju i možda učestvuju na nekom kulturnom događaju u Srbiji – ističe Smiljana Jančić.

S. Džakula

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.