24.06.2019.
Projekat

SEOSKO TURISTIČKO DOMAĆINSTVO „LEŽIMIRSKA KAPIJA“

Ušuškana u zelenilu i miru

Jelena i Marko Grabić iz Sremske Mitrovice vode seosko turističko domaćinstvo u Ležimiru manje od godinu dana. Nalazi se na izlasku iz Ležimira pa simbolično ima naziv „Ležimirska kapija. To je nekada bila kafana Markovog oca. Ušuškano u zelenilu i miru, privlači svakog ko želi da se skloni od gradske vreve. Jelena i Marko oko dve godine imaju svoju plantažu jagoda i kako kažu, „Naše jagode“ su postale brend, koji se prepliće sa seoskim domaćinstvom. Za sada, ponuda je osnovna – ukusna domaća hrana, smeštaj i mogućnost organizovanja proslava.

– Cela porodica učestvuje u ovom poslu. Pre godinu, dve dana smo došli na ideju da ovaj objekat koristimo u turističke svrhe i tada smo počeli da ga sređujemo. Zaista smo sami sve uradili oko objekta. Ja sam veoma ponosna na salu, jer sam jedan zid sama osmislila i uradila. Naziv „Ležimirska kapija“ od drveta se nalazi na tom zidu, i to sam sama uradila. U svaki ugao ovog objekta ugradili smo deo sebe. Najpre je Marko došao na ovu ideju. On ima ideje, a ja ih realizujem, kroz smeh kaže Jelena Grabić.

S obzirom na to da su oboje zaposleni, „Ležimirska kapija“ radi samo vikendom.

– Ako neko želi ručak u toku nedelje ili slično, organizujemo se. Moj otac je godinama radio kao konobar, tako da nam on mnogo pomaže. Ja na ovo gledam kao na nešto što je okupio i moju i Markovu porodicu. Markova majka je zadužena za hranu, ona je za pite stručnjak. Sami pravimo svoje proizvode. Imamo različite vrste rakija: viljamovku, kajsijevaču, šljivovicu i rakiju od jagoda. Zatim, tu su i domaće kobasice, kulen, sokovi, kolači, kaže nasmejana Jelena.

Uskoro će u njihovom domaćinstvu postojati i igralište za decu, a želja im je da nabave i bungalove.

– Ja sam istoričarka po struci i dosta toga znam o istoriji Sremske Mitrovice i Fruške gore, imamo i kombi, tako da možemo da organizujemo i izlete u tom smislu. Ne bismo da imamo samo osnovnu ponudu, već bismo da imamo neki sadržaj koji bismo mogli da ponudimo. Prvog dana smo organizovali dan otvorenih vrata, tako da je mogao da dođe ko je želeo. Bilo je zanimiljivo, imali smo tamburaše, govori Jelena.

– Kad nas neko pita da li u ovom poslu ima neke zarade, iskreno, to ne može tačno ni da se izračuna. Jer, ne funkcioniše kao restoran, drugačije je. Jednostavno je kao da imaš goste kod kuće. Za sada imamo jedan apartman, ali je u planu da napravimo i još jedno kupatilo kako bismo odvojili sobe. Pratimo konkurse za subvencije pa ćemo videti na kraju šta će biti, objašnjava Jelena.

Marko navodi da lokalna vlast sve više pažnje seoskom turizmu.

– Vidim da se Agencija za ruralni razvij dosta uključuje. Mislim da će nam uskoro obezbediti tablu za svako turističko domaćinstvo. Ovaj posao nije nimalo naivan. Moraš imati ideju. Takođe, tu je Turistička agencija Sremska Mitrovica, oni nam dosta pomažu, posebno što se tiče papirologije. Oglašavamo se putem društvenih mreža. Uskoro bi trebalo da se nađemo na turističkoj mapi Srbije. Imamo ideja, ali idemo polako, navodi Marko.

Z. Popović

foto: B. Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.